För tre år sedan satte hantverkaren Michael Nathhorst sin först sats till jäsning hemma på barndomsgatan. Sedan dess har hans ölsorter, som präglas av stor experimentlusta, tagit Sverige med storm.

Hans öl har även blivit internationellt uppmärksammad vid olika ölmässor. Redan året efter starten bjöds han till MBC (Mikkeller Beer Celebration), en av världens största ölfestivaler som drar tusentals människor till Kødbyen i Köpenhamn.

- Då gjorde jag allt på 20-liters bryggverk. Fick brygga som en galning. 

Toppar listan
I skrivande ligger Hyllie Bryggeris varumärke "Psychopipes" högst upp på Untappd av alla Svenska bryggerier. Det ska sägas att konkurrensen är stenhård och en handfull bryggerier turas om, ofta med korta intervaller, med att inneha förstaplatsen. Marginalerna skiljer sig åt med några bråkdelars decimal.

Men faktum kvarstår.

Michael Nathhorsts satsning som han driver tillsammans med vännen Thorsten Ekne, tidigare ägare av baren Beer Ditch på Nobelvägen, gör Sveriges bästa öl enligt de kräsna ölentusiasterna. Själva grundföretaget Hyllie bryggeri ligger dessutom på nionde plats på Untappds bryggerilista.

- Det är lite overkligt, men så klart är det jättekul. Det finns väl en 375 bryggerier gissningsvis i Sverige och så lyckas vi ligga i topp, säger Michael.

Och i våras, när Taproom i Malmö anordnade ett blint IPA-test med bryggerier från hela landet, stod Hyllies IPA som segraren.

Fascination för smaker
Men hur började allt? I ett garage i en nybyggd del av huset i Vintrie. Där har han numera 100- och 200-litersbryggverk som får jobba allt vad de orkar. För att möta efterfrågan har han också hyrt in sig själv på Brygghuset Finn i Landskrona som har tiodubbel kapacitet. 

Den röda tråden i Michael Nathhorsts liv har alltid varit en lust för att testa nya smaker. Redan som liten provade han läsk och saft med roliga smaker. I vuxen åldern spillde nyfikenheten över på öl.

- Jag har aldrig tyckt om att köpa ett 6-pack och dricka samma sort. Smaker har alltid varit mitt intresse.

Tack vare en kompis pappa som höll på med vinimport, gick han på sin första ölprovning för snart tio år sedan. Då bjöds det på ett gäng danska udda sorter och Michael blev förtjust. Han började besöka ölfestivaler och fick så småningom tips på hur man kunde brygga själv.

- Det var ganska enkelt och kul. Vi var ett gäng som drog igång egna ölprovningar. Folk sa att det var gott, men det är ju lätt att säga om det är gratis. Så jag ville testa att få in ölen på Beer Ditch. Då kunde jag ju följa vad folk tyckte och därmed se vad man kunde förbättra.

Drömmen blir till verklighet
Han gjorde mer öl och med ökad produktion följde fler förfrågningar. Plötsligt blev han inbjuden till samma ölfestivaler som han själv hade gått till som besökare.

- Det kändes hur stort som helst att stå där bredvid de större erkända bryggerierna. I dag är vi jättebra kompisar allihopa. Stämningen inom branschen är fantastisk på alla sätt.

Själv är Michael Nathhorst egenföretagare inom VVS-branschen, och kämpar just nu med att få tiden att räcka till. Ena minuten ringer telefonen med en förfrågan om att laga läckande rör. Nästa minut vill någon att han ska stå på en ölfestival ("det är lite rörigt just nu"). Den huvudsakliga inkomsten får han fortfarande från sina jobb inom VVS.

- Jag behöver inte tjäna pengar på bryggeriet nu. Men det gör också att jag kan göra precis den ölen jag vill göra. Jag snålar inte på råvarorna. Då blir ölen dyrare i slutändan, men det verkar finnas många som förstår och är beredda att få betala lite extra.

Vill skapa ölmekka i Hyllie
Michael Nathhorst är uppvuxen i Vintrie i södra delen av Hyllie. Han bor fortfarande på samma gata och har sin bror och mor i olika hus några hundra meter bort. 

- Det är fint att ha familjen så nära. Inte minst när man nu har egna barn och behöver barnpassning eller glömt nyckeln någon gång, säger han och skrattar.

Många vill flytta från sin barndoms uppväxtplats, men inte du?
- Nej. Vintrie är Sveriges centrum. Det flyttar hit folk från alla hörn och när Malmö växer blir Hyllie bara mer och mer rätt. Och just nu tittar jag ut över åkrarna och Emporia. Så jag bor på landet men är fem minuter bort från det häftigaste som händer i hela Öresundsregionen. På kvällen ser det helt futuristiskt ut. Samtidigt sitter jag här i ett hus i Vintrie från 1824. Jag är på landet och mitt i The Greater Copenhagen på samma gång.

Dessutom har Michael Nathhorst ett stort projekt på gång i Hyllie, som han dock inte kan avslöja närmre detaljer om i nuläget. Går det i lås kommer stadsdelen verkligen sättas på den svenska ölkartan.

- Det är ett litet ess i rockärmen, men det har dragit ut lite på tiden. Om det blir av kommer Hyllie bli ett riktigt öl- och dryckesmekka, som dessutom öppnar möjligheter för många andra inom "craftbeer".

 

Fakta/Michael Nathhorst
Ålder: 39
Bor: Vintrie i södra Hyllie.
Från: Vintrie.
Familj: Två barn, dottern Olivia, 9, och sonen Hugo, 11. Gift med Annika Nathhorst, två hästar och en hund.
Gör: Egenföretagare inom VVS. Företaget heter Noham group AB. Bokstäverna i bolagets namn är familjemedlemmarnas första bokstäver, plus efternamnets första.
Grundare av: Hyllie Bryggeri som också innefattar varumärket Psychopipes - rankat som eget "bryggeri" i branschen. Totalt har 55 av Nathhorsts ölprodukter betygsatts på Untappd.

Fakta/Untappd
• En sajt som låter sina användare betygsätta öl. Bryggeriet måste ha minst 1000 betygsättningar och fem ölsorter i sin portfölj för att få "tävla" med andra bryggerier.

• Hyllie bryggeri ligger just nu i absoluta toppen med sitt varumärke Psychopipes. "Psycho" kommer från att man gärna tar ut svängarna smakmässigt. "Pipes" syftar på Michaels bakgrund som rörläggare.