text Camilla Westermar / foto Urszula Striner

Midroc Properties vd Peter Syrén välkomnade blivande lägenhetsägare till det formella startskottet för vad som kommer att bli ett blickfång i den ständigt växande stadsdelen.

Ett 50-tal personer samlades på och utanför Fastighetsbyråns kontor på Hyllie stationstorg, för att i sällskap av en i det närmaste sommarvarm sol få en närmare titt på det blivande Hyllie Corner som utvecklats och byggs av Midroc Property Development.

Huset kommer att ligga centralt i området, längs Hyllie allé och bara ett par minuters promenad från Hyllie station. Midroc har varit med på den långa resan att förvandla åkermark till en levande stadsdel och Hyllie Corner står näst på tur. Gestaltningen står den danska arkitektbyrån Juul/Frost för.

Internationellt och kaxigt
På tomten längs Hyllie allé har en hel del grundarbeten redan påbörjats och snart ska grunden gjutas för källarplanet.

- Jag är en "hyllian", Midroc är "hyllianer" och snart är ni det också. Om jag ska sammanfatta Hyllie Corner med några ord så är det; internationellt, hållbart och kaxigt, inleder Magnus Alfredsson från fastighetskontoret och riktar sig till de blivande bostadsrättsinnehavarna.

Men innan källarplanet börjar byggas får alla som vill lämna sitt personliga avtryck till eftervärlden: En cylinderformad tidskapsel ska ge en glimt av vår tid, när huset en dag kommer att rivas. Innan cylindern försluts för lång tid framöver lämnas nyckelband, personliga fotografier och visitkort, liksom dagens upplaga av Sydsvenskan.

Muttrarna dras åt ordentligt innan en trio bestående av Midroc Properties vd Peter Syrén, Flemming Frost från arkitektbyrån Juul/Frost och Magnus Alfredsson från Malmö stads fastighetskontor griper sig an uppdraget att gräva ner kapseln. Och därmed är den symboliska byggstarten ett faktum.

Kul med ny stadsdel
En av dem som redan kan se fram emot inflyttningen är Daniel Neumann. Tillsammans med flickvännen Selma Skoog flyttar han in i en tvåa på fjärde våningen om knappt två år.

- Vi ska bo precis här där vi står nu faktiskt, fast på fjärde våningen, säger Daniel Neumann och pekar ner i det som ska bli källaren.

Men varför Hyllie?
- Det är kul med en ny stadsdel och att få flytta in i något helt nytt. Och så ligger det perfekt, det är enkelt att pendla samtidigt som vi gillar att resa och får nära till Kastrup, fortsätter Daniel Neumann som liksom Selma Skoog jobbar veckolånga pass till sjöss och gärna reser när han är ledig.

Utskjutande spets
Hyllie Corner kommer att bestå av 76 bostadsrätter mellan 37 och 147 kvadratmeter samt 39 hyreslägenheter i varierande storlekar. Ordet Corner i namnet kommer att bli högst visuellt när huset reser sig efter hand; Hörnet på det L-formade huset, ut mot Hyllie allé, får nämligen en utskjutande spets på åtta våningar.

Husets lägsta del får fyra våningar, precis som de mindre gårdshuset som ska byggas längs det bevarade cykelstråket. Försäljningen av bostadsrätter pågår och huset ska vara klart för inflyttning under första kvartalet 2020.

Läs mer om Hyllie Corner här