Text: Marie Irgens Jacobsen
Foto: Lars Bech

Första träffen ägde rum i slutet av juni 2014. Fem intresserade dök upp. Men veckorna senare ökade antalet med fart.

I augusti anslöt sig 15-20 personer varje gång. Efter höstmörkret stabiliserades antalet till runt 10-15 löpare som kom från Hyllie, Djupadal, Bunkeflo, Limhamn och Kulladal.

Obligatorisk gruppselfie
Denna höstkväll regnar det. Några kommer gående, andra cyklandes, tills sammanlagt 11 löpsugna är samlade på den gula bron som går över Annetorpsvägen. Reflexkläderna lyser upp i höstmörkret. Lars hälsar alla välkomna och tar i hand. Först är det en gruppselfie i gatlampans sken som gäller innan löparna sätter i gång.

Tidigare på året, då det fortfarande var ljust på kvällen, sprang Hyllie Mountain Runners genom de vackra grönområderna vid Elinelunds scoutgård eller genom Elinelundsparken ner mot Bunkeflo.

Numera är det mörkt redan klockan sju och gruppen springer i ett lugnt tempo från den gula bron till Djupadalsparken istället, där stigen är upplyst. Gruppen stannar vid en liten scen byggd i trä och bestämmer hur dagens intervallträning ska läggas upp. Intervallrundan går i en cirkel. På det sättet kommer ingen sist.

"Stopp", ropar tidtagaren Johan efter fyra jobbiga minuter intervallträning.

Det är tid för en paus. De andra gruppmedlemmarna upprepar ropet så att alla hör, oavsett var på rundan de befinner sig. Under den korta pausen samlas alla i mitten. Löparna får kontroll över andningen och stretchar innan det är dags att sätta igång igen. Med ansträngda ansikten kämpar de vidare.

Börjar i lugnt tempo
Nu springer gruppen i lugnt prattempo till backen bredvid bron, en backe som tidigare var Hyllies högsta punkt. Därför just namnet Hyllie Mountain Runners. Den sista sträckan uppför backen nynnar löparna Eye of the tiger, det kända soundtracket från filmen Rocky. Och de som redan har kommit upp på toppen klappar för resterande som är på väg. Kvällen avslutas med handgesten high-five och kramar.

Genast när Lars kommit hem laddar han upp grupp-selfien på gruppens facebooksida. På detta forum har gemenskapen utvecklas och blivit en vidare katalysator för de nu 80 medlemmar som Hyllie Mountain Runner har. Här lägger man upp bilder, gör avtal och peppar varandra.

- Efter Malmömilen började flera i Hyllie Mountain Runners att träffas. Nu är vi några stycken som anmält oss till Kullamannen. Det är väldigt kul att göra saker tillsammans, för löpning kan vara en ensam sport, säger Lars Bech

Hyllie Mountain Runners är öppet och kostnadsfritt för alla. Gruppen träffas tisdagar klockan 19 på gula bron över Annetorpsvägen (vid Svennedalsgången). Ingen för- eller avanmälan krävs. All kommunikation sköts via Facebook, Hyllie Mountain Runners.

 

När: tisdagar kl 19
Var:  gula bron över Annetorpsvägen (vid Svennedalsgången).
Hur: ingen för- eller avanmälan krävs. All kommunikation sköts
via Facebookgruppen - Hyllie Mountain Runners