text: Tobias Christoffersson
foto: Peter Kroon

Hullugo. Möjligen Hulaego. Så läses det allra äldsta historiska belägget för ortnamnet Hyllie, förefintligt i den så kallade Lundensiska Dödboken, Necrologicum Lundense, en handskrift från  mitten av 1100-talet.
Hyllie Sportcenter. Så läses det alldeles nya namnet på den sport- och friskvårdsanläggning som sedan 1973 hetat Bellevuestadion och framför allt lockat racketsportutövare, men på senare år fått ett allt bredare utbud av aktiviteter.

Två anledningar
- Vi har valt att byta namn av framför allt två anledningar. Ett: vårt faktiska geografiska läge. Vi har aldrig legat i eller ens i närheten av området Bellevue. Det gör däremot Fair Play-stadion, som vi därför återkommande har förväxlats med av besökare, taxichaufförer och andra. Dessutom finns det en annan idrottsanläggning som heter Bellevue - i Västerås.
Det säger Stefan Krüeger, vd för det bolag som driver anläggningen.
- Nu är vi i praktiken grannar med det nya badhuset, och vi känner att vi verkligen är och vill vara en del av det nya, spännande Hyllie.
Den andra anledningen till namnbytet har med själva verksamhetens utveckling att göra: från racketstadion till sportcenter.
- Idag liksom 1973 har vi tennis, badminton och squash, men också så mycket mer: padel, innebandy, beachvolley, gym, yoga, dans, cheerleading och sjukgymnastik med mera. Vi är en komplett sport- och friskvårdsanläggning och det ska synas i vårt namn.

Logiskt byte
Att rätt namn är viktigt vet om någon Peter Ekelund, namnkonsult hos Skriptor, ett företag specialiserat på att skapa namn. Skriptor ligger bakom några av våra mest kända varumärken, till exempel Telia, Eniro och Mix Megapol.
- Mer än att rätt namn blir rätt skulle jag vilja understryka att fel namn kan bli katastrofalt! För oss som framför allt arbetar med företagsnamn och varumärken är två saker extra viktiga att tänka på: att vi rent juridiskt har rätt att använda namnet och att det inte har någon dålig betydelse på något annat språk, säger Peter och ger ett belysande exempel på det senare:
- Bryggeriet Spendrups har avstått från att lansera sitt mineralvatten Loka på den finska marknaden, då "loka" på finska kan betyda "smuts", "gyttja" och "träck".
Så, vad tycker du om namnet Hyllie Sportcenter?

- För mig låter det här som ett helt okontroversiellt, logiskt och bra namnbyte. Ett namn med anknytning till en annan geografisk plats än där anläggningen finns verkar ju inte vara en särskilt bra idé. Finns en geografisk anknytning till Hyllie, som dessutom är ett ortnamn med djupa historiska rötter - så mycket bättre.

Fläderkulle
Men vad betyder egentligen Hyllie? Eller det ursprungliga Hullugo eller Hulaego? Eller Höllöghe, som namnet nämns 1303?
- Det troliga enligt Svenskt ortnamnslexikon är att förledet "Hul-" eller "Hyll-" innehåller det skånska ordet "hyll" eller "hylle", det vill säga fläder eller bestånd av fläder. Efterledet står för "hög", som betyder gravhög, hög eller mindre höjd, berättar Elin Pihl, forskningsarkivarie på Namnarkivet i Uppsala.
- "Hul-" kan också komma från forndanskans "hul" som betyder sluttande.
Någon gravhög är inte känd kring platsen för den ursprungliga Hyllie by, en bytomt med medeltida anor belägen dryga kilometern söder om den nya stadsdelen Hyllie, däremot en naturlig höjd. Så, "kulle med fläder", alternativt "sluttande kulle" - det lär vara namnet Hyllies ursprungliga betydelse.

Mitt i något nytt
Hyllie Sportcenter, 20 000 kvadratmeter stort (varav 14 000 inomhus), har i nuläget cirka tusen besökare varje dag (totalt cirka 300 000 om året). Vd Stefan Krüeger har siktet inställt på både fler och större.
- Vi för just nu en dialog med fastighetsägaren Malmö stad om en uppfräschning av anläggningen, och då hoppas vi också kunna bygga ut med bland annat fler beachvolleyplaner och nya tennisbanor inomhus. Framöver hoppas vi kunna locka hit både invånare och företag från det framväxande Hyllie. Tidigare låg vi lite utanför stan, men nu finns vi mitt i något nytt.