av Anders Behrmann
foto Peter Kroon

Sektionscheferna Christine Hansson och Tim Greneby är lite nya på jobbet denna lördag. Det vara bara några dagar sedan de fick ta över nycklarna till anläggningen och mycket har ännu inte kommit på plats.
- Vi har precis fått in lite möbler, men var sakerna ska stå har vi inte bestämt ännu. Samma sak med alla personalrutiner och bokningar och sånt, säger Tim Greneby.

Anpassningsbara bassänger
Med sina 7000 kvadratmeter badyta är Hylliebadet ungefär lika stort som Aq-va-kul var. Det finns två undervisningsbassänger, varav en har höj- och sänkbar botten så att den kan anpassas till små barn. En av bassängerna är dessutom insynsskyddad för att underlätta för de grupper som vill bada eller lära sig simma utan åskådare. Mitt emellan de båda undervisningspoolerna ligger den stora - och djupa - femtiometersbassängen med läktare, trampolin och ett tremetershopptorn.
- Det går bra att ha simtävlingar här om man vill, men det är inte huvudverksamheten. Vi är främst en motions- och familjeanläggning, säger Tim Greneby.

"Den gula banan är roligast"
Farandes nedför en brant rutschbana kommer Zack Sjöö och Tiger Albinsson, båda 7 år. De älskar det nya badet och tycker det är mycket bättre än gamla Aq-va-kul.
- Den gula banan där man åker med ringar är roligast för den är så snabb, tyckte de och får medhåll av en annan besökare, 15-årige Oscar:
- Bra fart och snurr på ringarna, säger han med ett leende.
Lite längre bort sitter Charlotte Winhagen och Sarah Svensson med barnen Logan, Tyler och Albin. I den minsta poolen på familjeavdelningen är vattnet bara några decimeter djupt.
- Men det är skönt att här är så varmt ändå. Både vi och barnen har suttit här länge nu utan att frysa, säger Charlotte Winhagen.
- Och det är så fräscht och trevligt. Vi kommer absolut att åka hit igen, säger Sarah Svensson.

Relax med utepool
På ovanvåningen finns förutom ett gym med maskiner och gruppträning, även en relaxavdelning med 18-årsgräns. Bastu, isvak och bubbelpool inomhus i en lugn miljö kompletteras med en bubbelpool utomhus på en vindskyddad innergård.
En detalj som man har lagt vikt vid i planeringen kring Hylliebadet är hanteringen av nycklar och passager. Det finns många dörrar och många olika sätt att begränsa eller öppna upp olika avdelningar. Allt styrs centralt med hjälp av elektroniska armband som varje besökare får på sig.
Armbanden används även för att låsa och öppna skåpen i omklädningsrummen och dessutom kan man ladda dem med pengar som man handlar för i caféet inne i badet.
Hylliebadet försöker även att leva upp till devisen "Sveriges energisnålaste bad" - ett tema som går helt i Malmö stads anda.
- Vi kan inte riktigt lova att vi är energisnålast, men vi gör vårt bästa. Vi har solceller på taket, våra varmpooler töms på kvällarna och all överskottsvärmen fångas upp och återanvänds nere i kulverterna, säger Ulrika Werthén som är sekreterare för Hylliebadet.

Fest för hela familjen
Den 15 augusti blir det stor invigningsfest av badet med aktiviteter för hela familjen både inomhus och utomhus. Tills dess ska allt internt komma på plats, gatorna utanför ska bli klara, liksom uteplatserna för caféet och då kommer stadsbuss linje 8 stanna på hållplatsen precis utanför ingången.
- Det finns så mycket möjligheter här. Det ska vara roligt, det ska gå att motionera och man ska kunna slappna av, säger Tim Greneby.

För mer information om invigningen, följ Hylliebadet på Facebook.