I början av året fick hylliegranskarna Britt Schön och Fredrik Möller möjlighet att titta närmare på respektive bostadsaktörs visningslägenhet för att jämföra de två lägenheterna med identiskt läge mitt i centrumområdet.

Britt Schön bor ett par kilometer bort, i en tvårummare i HSB:s hus i Lindeborg. Vi träffar henne och Fredrik Möller i Peabs visningslägenhet med tre rum, som ligger en trappa upp i huset, ovanför arkaden med butiker på första våningen. Lägenheten har fönster och inglasad balkong ut mot Hyllie boulevard.

- Jag är intresserad av Hyllie eftersom jag kan tänka mig att flytta hit, det har jag varit sedan de började bygga, säger Britt Schön.

- Jag har varit på taket på Emporia och tittat ner på bygget av Peabs hus, och tycker att gården är ganska liten. Och alla boende i huset har inte utsikt över den, det är synd. Men den är fin, jag hoppas att det kommer växa sig lummigt som man beskriver det. Jag har tittat på alla ritningar av hyresrätterna, och de har snygga tvåor som är genomgående som jag skulle kunna tänka mig. Den här lägenheten som vi är i nu ligger ju på första våningen, och alla fönster vetter mot samma håll, och då blir det ju lite mörkt så här långt ner i huset.

- Köket tycker jag om, med öppen planlösning och sovrummen för sig. Det ena sovrummet var litet, men vardagsrummet är stort.

"Man har tillgång till allt"
Hylliegranskaren och tvåbarnspappan Fredrik Möller bor i Trelleborg i en bostadsrätt med tre rum. För honom är läget den stora fördelen med Hyllie.

- Jag skulle absolut kunna tänka mig att bo här. Det ligger så pass bra till - det är lätt att ta sig hit och härifrån. Och man har tillgång till allt man behöver häromkring, därför tycker jag att bostäderna här är intressanta.

 HG - badrum peab

Hylliegranskarna Britt Schön och Fredrik Möller synar Peabs visningslägenhet på Hyllie boulevard.

Han inspekterar bland annat badrummet noga och nickar gillande.
- Det här tycker jag är bra, med vägghängt handfat och toalett - då blir det lättstädat. Det är bra skåp och bänkskiva - jag gillar att man tänkt på att göra en tvättavdelning. Men var gör man av tvättkorgen?

Han fortsätter:
- Det är bra att man lagt klinker i hallen, då slipper man förstöra fina golv med grus och smuts. Men, som med alla hallar saknar det en bra lösning för att förvara kläder - var gör man av vinterkläderna? Däremot är det bra med garderober i båda rummen, även om jag tycker att det mindre av sovrummen är dåligt planerat.

- Jag gillar balkongen, den ser trevlig ut. Lägenheten är jättetrevlig med öppen planlösning, men just denna känns lite inklämd och ganska mörk, vilket inte verkar representativt för husets övriga lägenheter.

Peab -sovrum

Fredrik Möller i ena sovrummet. Han uppskattar att det finns garderober i båda.

Genomgående hyresrätt
När de två Hylliegranskarna därefter besöker MKB:s visningslägenhet faller den dem båda bättre i smaken. Det är också en trerummare, men genomgående och med balkongen mot innergården.

- Ljuset är väldigt viktigt för mig, och ett måste då jag älskar att ha blommor, säger Britt Schön och fortsätter:
- Den här lägenheten är ljusare och bättre planerad. Till exempel sitter ugnen på en bra höjd så att jag inte behöver bocka mig för att använda den. Sovrummen tycker jag också bättre om - de är båda större.

Fredrik Möller håller med henne:
- Nu är MKB:s lägenhet genomgående så det känns lite orättvist att jämföra dem, men den känns väldigt mycket ljusare. Den är luftigare, ytorna är mer generöst tilltagna, man känner sig inte så inklämd. Innergården blir säkert jättebra, men jag tycker att den är lite liten för ett så stort hus.

I hallen gillar han inte placeringen av elskåpet.
- Det är i vägen - annars hade man kunnat sätta garderober där. Men tvättutrymmet i badrummet är bra - här får tvättkorgen plats.

Klokt planerat
Ytterligare två Hylliegranskare ansluter här - dels den rullstolsburne Mattias Elensjö, dels Carita Lethonen.

- Det är ljust och fint, och klokt planerat, säger Carita Lethonen och fortsätter:
- Det är väldigt snyggt med de fyra fönsterna i rad i rummet som kombinerar kök och vardagsrum. Och jag gillar att det finns ett eluttag på balkongen, om man till exempel vill sitta där med sin dator.

Carina

Bostadsgranskaren Carina Lethonen går husesyn i MKB:s visningslägenhet.

Mattias Elensjö kör runt i lägenhetens olika utrymmen och testar noga svängrummet i den.
- Jag som sitter i rullstol måste säga att tillgängligheten är ett föredöme. MKB har tänkt på allt. Det bara måste ses och upplevas. Planeringen på lägenheterna, närheten till bra kommunikationer, nöjen, butiker och shopping kan inte bli bättre. Det är promenadavstånd till allt.

Mattias

Bostadsgranskaren Mattias Elensjö.

Inom kort kommer ett nytt reportage med Hyllegranskarna. Då gör de ett besök i JM:s bostadshus längs Hyllie boulevard.

 

Fakta
På boulevarden har Peab byggt 42 bostadsrätter och lika många hyresrätter, främst två- och trerummare. Balkongerna mot boulevarden är inglasade och bostäderna på andra våningen har uteplatser på gården som är upphöjd en våning. Gården rymmer bland annat en lång sittbänk, lekyta och grillplats.
Mer om Peabs bostäder i Hyllie

MKB har 81 klimatsmarta hyreslägenheter samt ett LSS-boende på Hyllie boulevard. Husen är i vinkel med sju respektive tio våningar. I vinkeln mellan de två huskropparna finns en omsluten och grönskande gård med gemensam uteplats och växthus. Lägenheterna har ett till tre rum och kök - de flesta med balkong eller uteplats, och alla har badrum med tvättmaskin och torktumlare.
Mer om MKB:s bostäder i Hyllie

Tidigare reportage med Hylliegranskarna
Roth Fastigheter längs Hyllie allé