Spännande arkitektur och ett miljötänk för framtiden - varje år delar Malmö stad ut ett stadsbyggnadspris för arkitektur och stadsbyggnad samt ett Gröna Lansen-pris för ett hållbart byggande. Två projekt i Hyllie har i år chans på varsitt pris.

Dungen - Stadsbyggnadspriset
Roterande träd, golv av mossa och träbeklädda gångbroar! Innanför den stora luftiga glasfasaden mot Hyllie Allé bjuder kontorshuset Dungen på en naturupplevelse utöver det vanliga.

Fojab Arkitekter har ritat kontorsbyggnaden för Wihlborgs fastigheter. Juryns motivering lyder:

"Med hög arkitektonisk kvalitet och med omsorg om detaljerna, bidrar kontorshuset Dungen på ett föredömligt sätt till platsen Hyllie och erbjuder en arbetsmiljö utöver det vanliga. Byggnadens hjärta, det generösa, norrvända atriet, blir kvällstid en lysande fyr i Arenagatans förlängning. Trots hyresgästens krav på säkerhet upplevs byggnaden öppen och välkomnande. Träbeklädda gångbroar, golv av mossa och tre roterande (!) träd tar interiör och personal till nya höjder. Med ett brett hållbarhetsfokus, från energioptimering och medvetna materialval till skyltar som kan demonteras och återanvändas, lever projektet väl upp till sitt Miljöbyggnad Guld."

Embla 1 & 2 - Gröna Lansen
Konst i trapphusen och en gammal rickepump till odlingslotterna på innergården. I kvarteret som ramas in av Hyllie Vattenparksgata, Sagas gränd och Ymers gata har byggherrarna Nevsten Fastighets AB och Embla 2 i Hyllie AB uppfört 63 bostadsrätter respektive 60 hyresrätter. Med ett långsiktigt hållbarhetstänk i fokus har byggherrarna skapat ett varierande bostadskvarter av stadsradhus och lägenheter för framtiden.

Kamikaze arkitekter har ritat Embla 1 medan Kirsch & Dereka har ritat Embla 2. Structor Mark står för kvarterets gemensamma innergård. Juryns motivering:

"Med långsiktig förvaltning som en given gemensam nämnare blir hållbarhet och samarbete självklart! Solceller på taken i kombination med energieffektiva byggnader visar på framtidstänk och i trapphusen finns konst av morgondagens konstnärer. Bilpool är delningsekonomi på riktigt och lägenheter i olika storlekar tillsammans med stadsradhus ger boende för olika faser av livet. Den gemensamma innergården med grillplats av återanvänt tegel är en naturlig mötesplats och den hundraåriga rickepumpen används numera för bevattning av odlingslotterna med uppsamlat dagvatten." 

Vinnarna i respektive kategori koras på Stadsbyggandets dag den 6 september.

Fakta/Årets finalister

Stadsbyggnadspriset:

• Hästhagens idrottscenter (Centrum)

• Dungen (kontorshus, Hyllie)

• Malmgården (fasadrestaurering, Värnhem)

Gröna Lansen:

• Lindens förskola (Sorgenfri)

• Gjuteriet 23 (flerbostadshus, Limhamn)

• Embla 1 & 2 (flerbostadshus, Hyllie)