Först ut. Det är lite av Hyllies signum. Här byggs moderna bostäder med rasande fart och många av dem sticker ut som pionjärer inom nya bygg- och miljötekniker.
Först ut är också familjen Strand som blir några av de första invånarna när flertalet av de nyproducerade bostäder vid Hyllie Boulevard står klara.
- Visst är det lite kul att vi är några av de första som bokat en lägenhet i Hyllie, även om vi inte tänkte så mycket på just det när vi gjorde valet, säger Birgitta Strand.

Två år till flytt
Flyttlasset från familjens nuvarande bostad i ett villakvarter i Virentofta går först om två år. Men tankarna om det nya hemmet snurrar redan för fullt. Hur blir det att byta ett hus på mot en lägenhet? Hur får de plats med alla möbler? Kommer de att sakna trädgården?
- Vi har bott i vårt hus i 24 år, så det blir en stor förändring att flytta till lägenhet. Men förändringen är också skälet till flytten - vi vill testa på att bo på ett annorlunda sätt än vi gör nu, säger Birgitta.
Hennes man Mats har länge varit redo att lämna villalivet bakom sig. Familjen har en segelbåt och utnyttjar därför sällan husets trädgård.
- Men det har varit lite utav en mognadsprocess för mig, fortsätter Birgitta. 
- Fast när vi väl hittade rätt lägenhet fanns ingen tvekan längre - det är nu eller aldrig.

Utmaning att komprimera hemmet
Nu när trerummaren i ett av JM:s lågenergihus är bokad går hon och planerar så smått hur den ska möbleras.
- Det blir en utmaning att skapa ett nytt hem på 72 kvadratmeter istället för på 137 kvadratmeter som vi bor på nu. Vi får nog göra oss av med en del möbler och köpa lite nytt, säger Birgitta.
Trots att hon och maken än så länge bara sett bostaden på ritningar tycker de att de har en bra bild över hur den kommer att se ut.
- När vi köpte vårt nuvarande hus gick det också bara att se på ritningar. Och det blev ju bra. Fast idag är vi mycket mer kräsna och vet vad vi verkligen vill ha.

Slipper tänka på renovering
Som VIP-kunder hos JM har Birgitta och Mats kunnat följa de nyproducerade bostäder som byggherren planerar och bygger i Malmö.
- Vi vill inte behöva renovera, därför var nybyggt det enda för oss, säger Birgitta.
Först tittade de på Dockan i Västra Hamnen, där en god vän bor.
- Men när vi seglade dit en helg insåg vi att det var alldeles för tyst och lugnt för vår smak.
De blev också inbjudna till en av JM:s visningslägenheter på Limhamnskajen.
- Vi fastnade direkt! Hade den lägenheten gått att köpa hade vi kanske bott där istället. Fast där finns inte det som vi uppskattar i Hyllie - folkmyller, ett stort shoppingcenter, närheten till Malmö city och Köpenhamn samt Kastrups flygplats.
- Det känns så enkelt att bo i Hyllie när man tänker på att det tar 2 minuter till Triangeln, 8 minuter till Malmö city och 12 minuter till Köpenhamn, säger Birgitta.

Väljer själva färg på kaklet
Förutom att få vara med och påverka sin nya bostad genom personliga tillval som färg och material på golv, väggar, kakel och klinkers får familjen Strand också möjlighet att se vilket klimatpåverkan deras boende har. JM:s flerbostadshus på Hyllie Boulevard är ett lågenergihus. Huset har bra isolerade väggar och fönster, individuell varmvattenmätning samt värmeåtervinning. Det innebär kapade värmekostnader och därmed minskade koldioxidutsläpp.
Alla medlemmar i bostadsrättsföreningen får också tillgång till en bilpool, vars medlemskap är gratis de första fem åren.
- Med både tågstation och busshållplats runt knuten känns det betydligt enklare att ta sig till och från Hyllie än där vi bor nu.
- Bara vägen till Lagunen i Limhamn, där vi har segelbåten förtöjd, halveras, konstaterar Birgitta nöjt.

Både balkong och innergård
Och förutom en rymlig balkong i söderläge får den nya bostaden tillgång till en gemensam innergård med träd, buskar, planterade gångar och grillplats.
- Jag blir lyrisk varje gång jag hör trädgårdsmästaren berätta om den. Det blir nästan som att ha en egen trädgård utan att behöva ta hand om den, säger Birgitta och ler.
Nu återstår bara en rekreationsplats i Hyllie - sen har alla måsten på familjen Strands lista över det perfekta boendet bockats av.
- Vi vet att det finns planer för en simhall i området, men inte riktigt när den kommer att stå klar.  Med tanke på hur mycket det har hänt i Hyllie de senaste två åren kommer det med största sannolikhet ploppa upp en hel del spännande saker där ute.

 

Läs mer om JM:s bostäder här.