Text Camilla Westemar / Foto Urszula Striner

Det prasslar från de orangea skoöverdragen i Peab:s visningslägenhet i kvarteret Tors gränd. Fem byggherrar har gått samman för att öppna lika många visningslägenheter. Kryssande mellan färdiga kvarter och byggkranar letar bostadssugna efter skyltarna som ska leda dem rätt till fyra hus i södra Hyllie, ett i Emporiahuset och till HSB:s planerade BRF Atleten nära Hylliebadet.

Från loftgången på Peab:s färdigbyggda Tors gränd syns grannhuset Esplanaden som nu söker nya ägare, trots att det ännu bara rest sig två våningar över marken. Första kvartalet 2020 är det planerad inflyttning och flyttsugna samlas kring planskisser och broschyrer med materialval.

- Att gå samman i en gemensam visningsdag med lägenhetssafari är verkligen ett lyckat koncept, konstaterar Fastighetsbyråns Johanna Flodell, som har haft fullt upp sedan dörren öppnades för den väntande kön utanför.

Närheten till det mesta
Två som tagit sig till Peab:s visningslägenhet är Anette Jönsson med dottern Anjelica Jönsson. Som de flesta andra är det ordet närhet som beskriver intresset för stadsdelen - närheten till det mesta.

- Tanken är väl att jag investerar i en lägenhet här i Hyllie som Anjelica kan bo i, sedan tar vi föräldrar över så småningom när det är dags att lämna huset utanför stan, säger Anette Jönsson.

Och Anjelica kan inte flytta fort nog. Med ett jobb på Kastrup lockar främst möjligheten att vara på jobbet inom tio minuter.

- Hyllie är fantastiskt, här finns allt. Jag skulle helst flytta in redan nu, säger Anjelica.
Anette har lite längre perspektiv på en flytt, men uppskattar Hyllies alla fördelar lika mycket som dottern:

- Tänk att kunna vara spontan och bara resa någonstans, med både tåg och flyg några minuter hemifrån.

Vacker träfasad
I HSB:s Sportsbyn i Hyllies norra del välkomnar Fastighetsbyråns Mattias Jansson nyfikna spekulanter. Än är det bara den framtida utsikten från BRF Atleten som går att se, resten får man föreställa sig.

Men det går alldeles utmärkt med hjälp av inspirerande ritningar och 3D-vyer av kvarteret som får en engelsk park inpå knuten och en stor, grönskande innergård i västerläge. Säljstarten har varit och 23 av de 78 lägenheterna i första etappen är redan sålda, med planerad inflyttning 2021.

- BRF Atleten har ett fantastiskt, luftigt läge med fem minuters promenad till Hyllie station och Emporia, en kommande park utanför och Hylliebadet alldeles här intill. Huset får en vacker träfasad in mot gården och ut mot parken och det finns en stor variation av lägenheter att välja mellan, säger Mattias Jansson, från ettor på 36 kvadratmeter till generösa femrummare på 123 kvadratmeter med egen takterrass.

Färdig stadsdel tar form
Olivia Jönsson och Niklas Palmgren har inlett dagens safari i HSB:s lägenhet. Med, visionsskisser och illustrativa broschyrer i händerna försöker de måla upp sin bild av ett hem i Brf Atleten.

- Vi söker nytt boende, en två eller trea. Det är spännande med en ny stadsdel som ligger utanför stan men som ändå har så nära till allt, säger Niklas Palmgren.

Han har just fått all nödvändig information om en eventuell köpprocess av mäklaren Mattias Jansson som själv sett Hyllie förändras från byggarbetsplats till myllrande stadsdel.

- I dag säljer Hyllie sig mycket själv. I takt med att byggkranarna försvinner ser man Hyllie som en färdig stadsdel att bo och trivas i direkt, det händer så otroligt mycket här hela tiden.