IKEA har växt ur lokalerna på Sockerbruket i Helsingborg där företagets nuvarande mötesplats och kontor finns. Sommaren 2014 flyttar större delen av verksamheten istället till Hyllie - den södra delen, vid sidan om Svågertorp, där IKEAs varuhus redan finns. Det nya kontoret blir en mötesplats för företagets alla verksamheter globalt sett, och man bygger även ett hotell intill.
- En anledning till att vi har valt Malmö och Hyllie är att vi då får ett modernt varuhus rakt över gatan, säger Roland Idemyr, vd på IKEA Services AB. På så sätt får vi gångavstånd till våra kunder och vår verklighet. Alla våra globala funktioner kommer att flytta hit, som till exempel PR och kommunikation och Human Resources. 

Hållbart och flexibelt tänk
Dorte Mandrup-Poulsen är arkitekten som har fått uppdraget att förverkliga IKEAs vision.
- Vårt förslag valdes eftersom det bäst uttrycker IKEAs värderingar och deras önskan om stor flexibilitet. Dessutom har vi arbetat med integrerad hållbar design så att huset från början är tänkt som ett hållbart, "grönt" hus, säger hon.
Hållbarhet är en integrerad del i allt IKEA gör. Det handlar om allt från resor, produkter och drift till själva byggandet, med hållbara material och lösningar. Företagets mål är att ha 100 procent förnybar energi i verksamheten.
- IKEA:s sätt att tänka faller väl med vårt eget, så vi är övertygade om att det kommer att bli en positiv, stimulerande och intressant resa. Samarbetet är redan igång och det är mycket spännande, säger Dorte Mandrup-Poulsen.

Varför intresserade ni er för Hyllie?
- Det är spännande att vara med och utforma en helt ny stadsdel. Vi bryr oss väldigt mycket om stadsbyggnad och har en kompetens där vi tänker tillsammans, och bortser från den enskilda byggnaden, säger Dorte Mandrup-Poulsen.
Att IKEA väljer att satsa i Hyllie är mycket positivt för Malmö och innebär att omkring 600 arbetsplatser skapas.
- IKEA är ett globalt företag med behov av bra kommunikationer och tillgång till kompetent arbetskraft. Detta visar på attraktiviteten i Malmö och Öresundsregionen. IKEA stämmer väldigt väl in med de ambitioner staden har för att utveckla Hyllie och de södra delarna av Malmö, säger Magnus Alfredsson på Malmö stads fastighetskontor.