Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Fast det bara är två år sedan vi var här senast, är det svårt att plocka fram de bilderna på näthinnan igen. Grävmaskiner, byggbodar och skånsk mylla har nu lämnat plats åt 76 bostadsrätter och 39 hyreslägenheter i två huskroppar.

Sista handen läggs just nu vid utemiljön på den lilla men vindlande innergården, med egna uteplatser till lägenheterna i bottenplan. Pileallén längs den gamla banvallen ringlar som ett minne genom det nya Hyllie, ett uppskattat promenadstråk som snart återfår sin forna glans allteftersom husen står klara i kvarteren runt omkring. 

"Känslan av att rummet hänger fritt"
Innanför den stora huskroppen med den spektakulära spetsen ut mot Hyllie allé ligger ett mindre gårdshus i fyra plan. På våning 6, 7 och 8 ligger Hyllie Corners mest spektakulära lägenheter på vardera 147 kvadratmeter och med en svårslagen utsikt och känsla från vardagsrummet.

- Eftersom Hyllie allé svänger lite precis här utanför, så får man känslan av att rummet hänger fritt, rakt över vägen när man är i vardagsrummet, säger Erik Herder, projektchef inom bostadsutveckling på Midroc Properties.

Stad möter land genom fönstret
De tre stora hörnlägenheterna såldes snabbt, den på åttonde våningen till rekordpriset för nyproduktion i Hyllie, med en prislapp på 5 835 000 kronor.

Men suget efter såväl övriga bostadsrätter som hyreskontrakt var stort och det finns i dag inga lägenheter kvar.

I den kvarvarande visningslägenheten, en trea på 73 kvadratmeter, visar Erik Herder runt. Lägenheten är genomgående med ljusinsläpp från både norr och söder. Över gårdshusets sedumtak syns åkrarna i söder och delar av den kommande stadsdelsparken. I norr står Hyllie vattentorn stolt, med centrala Malmö i bakgrunden.

- Åt söder kan man faktiskt se havet till och med, säger Erik Herder.

Egna materialval
Eftersom många av de nyinflyttade varit med sedan byggstarten, har det varit möjligt att påverka det egna materialvalet en hel del, berättar Erik Herder och visar det ljusa köket i öppen planlösning med vardagsrummet.

- Vi har satsat på material av hög kvalitet med kök från Vedum, och de som köpt lägenheter har själva kunnat vara med och välja luckor, bänkskivor och väggfärg.

Embassy of Sharing nästa projekt
Efter sommaren lämnar Midroc Properties över driften till bostadsrättsföreningen medan hyresdelen av fastigheten nu ägs och förvaltas av Broman Fastigheter.

Midroc Properties nästa projekt är av det större slaget, på den sista centrala tomten i Hyllie. För drygt två år sedan vann man, tillsammans med Wingårdh arkitektkontor och bidraget "Embassy of Sharing", markanvisningstävlingen för den stora tomten mittemot Hyllie station.