Text Lisa Appelqvist

För vad sägs om ett kort tågstopp från hela kontinenten eller centrum? Bo granne med en evenemangsarena, ett badhus, en skateboardpark av världsklass, en mässa och ett prisbelönat shoppingcenter. Och i en ny bostad med det där lilla extra.

Det händer mycket i Malmös klimatsmarta stadsdel just nu. De mysiga gränderna ringlar sig mellan färdiga, inflyttade bostadshus, innergårdar har fått grönska och en av Malmös största parker planeras för fullt. 

Prisad arkitektur
Att Hyllie börjar ta form med besked märks vid varje besök. Samtidigt har stadsdelen blivit en livlig mötesplats för både boende och arbetande, omgiven av spännande och prisbelönt arkitektur.

Två år i rad har Hyllie tagit hem Stadsbyggnadspriset: i fjol för den välvda Hyllievångsskolan, och nyligen i år för kontorshuset Dungen som vackert bjuder på värmande ljus längs Hyllie Allé på kvällarna. 

Inspiration och information
Söndagen den 29 september är det så dags för höstens upplaga av visningsdagen i Hyllie. Då går flera bostadsbolag ihop, bjuder in till sina visningslägenheter och visningslokaler och serverar inspirerande information:

• Alldeles intill Hylliebadet och skateboardparken har det första spadtaget för HSB:s brf Atleten precis tagits.

Serneke bygger ett rustikt flerbostadshus med warehouse-känsla i New York-stil och smarta energilösningar i Solkvarteret.

Seniorgården bygger Hyllies första seniorboende, för dig som är sugen på en nystart, enkelt och nära till både upplevelser och natur.

• White arkitekter har ritar Hyllie Gränd 2, ett småskaligt flerbostadshus för JM - fyra våningar högt med pergola, berså och pingisbord i den gröna, intima innergården.

• Spektakulära Hyllie Corner blir en av Hyllies signaturbyggnader där Midroc bygger bostadsrätter på upp till 147 kvadratmeter.

• I Brf Navet bygger Riksbyggen 86 lägenheter med gemensam takterrass och cykelverkstad samt tio stycken townhouse med respektive två lägenheter i två etage.

 

Fakta / Höstvisning

När: Söndag 29 september klockan 13-15.

HSB Malmö: Norra Tennisgränd 6

•Brf Atleten, med solsäkra terrasser nära till Engelska parken och Hylliebadet.

Seniorgården: Hyllie Boulevard 7B

• I Hyllie Söderläge, invid den stora stadsdelsparken, uppförs stadsdelens första öronmärkta seniorbostäder, alla med balkong i söderläge.

JM: Hyllie Boulevard 7B

• Hyllie Gränd 2. Förutom boulevarder och alléer har Hyllie små mysiga gränder. I ett sådant kvarter har JM två grannfastigheter med lägenheter.

Serneke: Hyllie stationstorg 11 (Fastighetsbyråns kontor)

• Brf Solkvarteret, innovativt hållbarhetskvarter som drivs med solenergi. New York Ware house-stil eller naturfasad.

Midroc: Hyllie Allé

• Hyllie Corner blir ett av signaturhusen i stadsdelen och här har en av fastighetens tre paradvåningarna på 147 kvadratmeter sålts för högsta pris hittills i Hyllie.

Riksbyggen: Allétorget 12

• De 86 lägenheterna i Brf Navet har gemensam takterrass i varje trapphus samt cykelverkstad. Mot Sivs gränd uppförs tio townhouse med lägenheter i två etage.

Läs mer om de sex byggherrarnas olika projekt i Hyllie här samt på respektive bostadsbolags hemsida.