text Erica Lowe

Moderator för dagen, Magnus Alfredsson, projektledare för Hyllie på fastighetskontoret i Malmö stad, bjöd under lunchen upp en rad representanter från en bredd olika verksamheter i Hyllie på scen för att informera om sina projekt, inspirera och stärka samsynen hos åhörarna. Först ut var Ulf Magnusson, vd på Byggfirman Otto Magnusson AB, som länge haft stort engagemang i Hyllie.

- Vi började med Hyllie allé, fortsatte med P-huset och bygger nu Malmö Arena Hotel. Vi driver även kontorsprojektet Isblocket som ligger i anslutning till P-huset, med 6 200 kvadratmeter planerad kontorsyta med affärslokaler i bottenplan som planeras stå färdigt vid årsskiftet 2015/16, förmedlar Ulf Magnusson.

Hitta hem i Hyllie
En fråga som gått het hos många som arbetar med Hyllie är varför bostadsbyggandet inte kommer igång. Det finns många planer i process och flera byggstarter är planerade till hösten, men Jeanette Thörnkrantz Madsen, uthyrningsansvarig på MKB kunde stolt meddela att man under den senaste månaden haft inflyttning i sin fastighet på Hyllie boulevard.

- Vi har 81 lägenheter i huset och allt utom vår visningslägenhet är uthyrt. Många av våra hyresgäster är unga ensamstående och par som alla vill bo nytt, ha nära till kommunikation, flexibiliteten med hyresrätt och arbetar i området eller Köpenhamn, säger Jeanette Thörnkrantz Madsen.

Stefan Sandahl, projektledare på HSB berättar vidare om Sportsbyn som ligger lite mer norrut längs boulevarden.

- Grävmaskinerna är på gång och vi kommer att bygga 128 hyresrätter som i snitt är 52 kvadratmeter. Vi fokuserar på att bygga flexibla och genomgående lägenheter nära aktiviteter som Bellevue stadion och det kommande badhuset, berättar Stafan Sandahl.

Internationellt
När allt fler företag och internationella kontor väljer att flytta till Hyllie, exempelvis Skanska och IKEA, krävs utöver boende grundläggande samhällsfunktioner som skolor.  Det finns planer för en 1-6 skola samt högstadieskola som kommer stå klara 2017, respektive 2019. Utöver dessa kommer även Malmö International School flytta till Hyllie hösten 2018.

- Vi är till för barn vars föräldrar arbetar på internationella företag i Malmö under en begränsad tid. Vi är just nu ca 200 elever, men till inflyttningen i Hyllie räknar vi med att ha utökat till 400-500 elever. Skolan är en bra service för många av företagens anställda och läget i Hyllie kommer bli perfekt i och med alla kontorsetableringar här i området, menar Rolf Erlandsson, projektledare för Malmö International School i Malmö stad.

Upplevelsernas centrum
I takt med områdets utveckling har Hyllie blivit en alltmer attraktiv plats för olika evenemang och tillställningar. Närmast nu i juni kommer Malmö och MalmöMässan stå värd för Nordiskt Forum 2014 - ett historiskt möte där politiker, akademiker, talare och samhällsorganisationer diskuterar mänskliga rättigheter utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Ditte Nielsen, projektledare för Nordiskt Forum via kulturförvaltningen i Malmö stad, menar att det finns många anledningar till varför Malmö och Hyllie fick agera värdstad för årets upplaga av konferensen.

- Först och främst ligger Hyllie bra till, och med god infrastruktur är det nära både Norden och resten av Europa. Malmö stads engagemang och aktiva arbete för jämställdhet har även varit en avgörande faktor när årets värdstad fastlades, därför är vi särskilt glada att detta samhällsarrangemang med viktiga och aktuella frågor kommer just hit, förklarar Ditte Nielsen.

Vidare menar Ditte att Malmö visat att vi kan arbeta professionellt med offentliga arrangemang, från nöje till idrott, där framförallt Eurovision Song Contest satt Hyllie på kartan även för internationella arrangörer.

- Nordiskt Forum kommer vara mycket positivt för Malmö - besökarna ska ju bo, äta och roa sig i staden. Vi kommer skapa flera kringliggande evenemang både innan och under själva konferensen för besökare och Malmöbor, något som kan öppna upp ögonen för Hyllie, säger Ditte Nielsen.

Besöksdestinationen stärks
För att ytterligare stärka evenemang som Nordiskt Forum krävs hotell i området. Två projekt som nu är under byggnation är Quality Hotel View på Stationstorget och Malmö Arena Hotel som ligger i anslutning till Malmö Arena. Linda Persson, försäljnings- och marknadsansvarig för hotellet berättar att bygget för de 295 rummen, konferenslokalerna, en restaurang och skybar går i rasande fart.

- Vi bygger ungefär en våning i veckan och räknar med att fasaden kommer vara uppe i sin helhet i september. Vi kommer att bygga en särskild ingång från hotellet som leder direkt in i Malmö Arena och det förbereds även för att bygga ihop hotellet med MalmöMässan i framtiden, något som kan stärka oss ytterligare.

Gerth Karlsson, hotelldirektör på Quality Hotel View, fortsätter med att berätta om sitt projekt som ligger tvärs över torget från Malmö Arena. Hotellet kommer med sina 16 våningar att bli Malmös näst största hotell och kommer enligt Gert utgöra en mötes och samlingsplats för människor som visats på exempelvis Malmö Arena eller Emporia. Däremot finns det en stor konkurrenssituation i att många hotell utvecklas samtidigt i Malmö.

- Under de närmaste två åren kommer hotellet i Malmö att utöka sin kapacitet med 34 %, men vi tror på Malmö i allmänhet och Hyllie i synnerhet. Den positiva utvecklingen tror vi kommer fortsätta och intresset för Hyllie kommer att öka, vi ser redan att fler kontor väljer att flytta hit och att många stora evenemang läggs här, menar Gert.

Nya verksamheter ökar sysselsättningen
Allt fler blir sysselsatta i Hyllie då många intressanta verksamheter väljer att flytta hit. Marie Fjällman, store manager från Bose berättar varför de valt att öppna Skandinaviens första konceptbutik i just Hyllie.

- Vi har en bred målgrupp och säljer olika ljudlösningar till både företag och privatpersoner. Vi väljer våra butikers placeringar noga och valde Emporia på grund av att det breda utbudet och att vår målgrupp finns här. Att jobba på Emporia är helt annorlunda, här finns härliga kollegor och takteressen är verkligen unik!

Vidare bekräftar Sara Boström, platschef på Nordic Wellness, som öppnar första september, att Emporia är en ultimat plats att placera sin verksamhet på.

- Vi har sett utvecklingen i Hyllie och det känns helt rätt att flytta hit nu med tanke på allt som är på gång i området. Vi kommer ligga på hörnet av Emporia och är till för alla, unga som gamla och riktar sig både till de som är bosatta här men även alla de som arbetar och rör sig i Hyllie, säger Sara Boström.

Joakim Lyth, arkitekt på Wingårdhs som ritat Emporia, är även på plats för att berätta om den internationella uppmärksamhet och flertaliga priser köpcentrat fått.

- Vi har varit engagerade i Hyllie, inte bara Emporia, i drygt 15 år. En av målsättningarna var att åstadkomma något av världsklass, något som kanske är svårt att definiera, men vi känner att vi har lyckats med det! Emporia är i princip helt uthyrt och det är fantastiskt att se hur staden runtom växer fram och att köpcentrat kläs med kontor och bostäder, vilket var den ursprungliga tanken, förklarar Joakim Lyth.

Med det avslutas Hyllie á la carte, som arrangerades för femte gången, med nyfunnen inspiration och spänning inför pågående och framtida projekt som tillsammans utgör den levande stadsdel Hyllie är på god väg att bli.