Den 13 oktober arrangerar Sverige och regeringen högnivåkonferensen "Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism".

Regeringen och statsministern har bjudit in stats- och regeringschefer från hela världen till Hyllie. Bland andra Israels president Isaac Herzog och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer till forumet som också kallas "Remember - ReAct".

Stor säkerhetsinsats
Den polisiära säkerhetsinsatsen under Malmöforumet blir bland de största i Sverige i modern tid.

Under dagarna kring stormötet kommer därför delar kring Malmömässan att spärras av helt, liksom delar i centrala Malmö. Man kommer att kunna följa var de olika avspärrningarna är på polisens hemsida.

Polisens ambition är att inskränkningarna ska bli så få och så små som möjligt:

- Men det är klart, har man möjligheten att jobba hemifrån dessa dagar bör man göra det. Allt onödigt resande bör undvikas, säger Mattias Sigfridsson, biträdande chef för polisområde Malmö och operativt ansvarig för polisinsatsen under Malmöforumet.  

Avspärrningar och tider
Avspärrningarna påbörjas den 9 oktober och är på plats till och med torsdag 14 oktober. Störst störningar blir det under själva Malmöforumet onsdagen den 13 oktober.

Forumet äger rum på Malmömässan och deltagarna bor på Malmö Live. Den största påverkan på trafiken kommer att vara när deltagarna anländer via Kastrup och Sturup samt när de transporteras mellan Malmö Live och Malmömässan 12-13 oktober. Även vid andra tider kan störningar i trafiken uppkomma.

Vägarna till och från flygplatserna Kastrup/Sturup och Malmö, samt mellan Malmömässan och Malmö Live, kommer under kortare och längre perioder att vara helt avstängda.

Sveriges roll
Stormötet skulle egentligen ha ägt rum hösten 2020, men blev framskjutet ett år på grund av pandemin. 2020 var det 75 år sedan Förintelselägret i Auschwitz-Birkenau räddades.

2020 var det också 20 år sedan den första Förintelsekonferensen, även den arrangerad av Sverige.

Att årets internationella stormöte hamnar i just Malmö beror bland annat på att staden har en historisk koppling till Förintelsen, då många judiska överlevare räddades till Malmö och Sverige under våren 1945 med de vita bussarna.

Del i arbetet mot diskriminering
Malmö stad erbjöd sig också att vara platsen för konferensen. De senaste åren har Malmö visat att man är en stad som aktivt arbetar mot rasism och diskriminering.

Förutom höga dignitärer, forskare och experter från hela världen, medverkar även företrädare för de största sociala medie-jättarna som Google, Facebook och TikTok på konferensen den 13 oktober. De senaste årens utveckling av sociala medier har möjliggjort ett ökat utlopp för desinformation, konspirationsteorier och diskrimineringsformer som antisemitism men även andra rasismer.

 

Aktuell information om avspärrningar och trafik:

Polisens hemsida

Malmö stad

Läs mer om Malmöforumet:

Regeringen

Malmö stad

Läs mer om de vita bussarna:

Malmö museer

Läs mer om Malmö stads arbete mot rasism och diskriminering:

Öppna Malmö