Text Lisa Appelqvist/ Foto Miriam Preis

Taner Caliskan är en av de första att flytta in i en av Hyllies allra första bostadsrättsföreningar. Varje dag pendlar han från lägenheten på Hyllie Boulevard in till jobbet i Västra hamnen. 

- Det är ju som att ha en egen tunnelbana in till centrum. Tåget tar sju minuter inte mer, och jag tar första bästa, för alla tåg går ju till centralen. Sedan promenerar jag till Dockan. Från dörr till dörr tar det cirka 20 minuter - hur smidigt som helst.

I vitrinskåpet står souvenirer från Las Vegas, Tokyo, Istanbul och Shanghai. För inte sällan tar den resvurmande hyllianen tåget i motsatt riktning - med hela världen endast tolv minuter bort via Kastrups flygplats.

- Det är det som gör att jag gillar att bo här mer och mer. Det passar mig alldeles utmärkt.

Från byggarbetsplats till bostadsområde
Att det skulle passa anade Taner Caliskan bara på pappret när han flyttade in på Hyllie Boulevard 2014. Stadsdelen han lever i nu skiljer sig markant från hur det såg ut när han flyttade hit. Tre år senare är flera av bostadshusen, som dittills också bara fanns på pappret, redan klara och inflyttade.

- När jag flyttade hit var det bara en byggarbetsplats. Man visste så klart inte hur det skulle bli, eller hur det skulle se ut, det var nästan helt tomt här.

Men Taner Caliskan förstod att han gjorde en bra investering. Med köpcentret Emporia och tågstationen som direkta grannar så tänkte han att det alltid skulle finnas en efterfrågan för att bo i området.

- Sedan har det växt och jag trivs alltmer efterhand som det byggs. Och det går så fort! Det börjar bli ett litet samhälle mer och mer.

Rörelse och puls
På tre år har det blivit en påtaglig rörelse av folk i området. De färdiga kontorshusen är fyllda, på lunchtid är det fullsatt på restaurangerna inne på Emporia.

- Men samtidigt är det väldigt lugnt på kvällarna och det gillar jag. Och jag hör ingenting de dagar när det är evenemang, säger han och blickar ut från den ena balkongen som vetter mot Malmö arena.

Här bor han på sätt och vis "granne" med superstjärnor som Rihanna och Rod Stewart, två i raden av alla världsartister som har uppträtt i arenan.

- Jag gillar pulsen av människor här.

Hur ser den typiske Hylliebon ut?
- Vi är 42 hushåll i vår trappa och det är väldigt varierat och mixat, med unga, medelålders, pensionärer och olika bakgrunder. Jag tycker det är schysst. 

Saknar du något?
- Möjligtvis en vårdcentral. Jag går till min gamla nu, men när vi får en här så kommer jag att byta. Biografer ska byggas ...

Hur ser du på din stadsdel rent estetiskt?
- Jag gillar den! Den här nya skandinaviska designen sticker ut. Det känns som om arkitekterna kan tänja på gränser och bryta lite mönster. Malmös gamla stadskärna har sin charm, men det är schysst med lite nytt.

Hur ser du området växa?
- På andra sidan Hyllie allé kommer det att bli mer bostadskänsla, som ett eget kvarter med skolor och allt möjligt. Om jag skulle byta boende skulle jag absolut vilja vara kvar i Hyllie.

Taner Caliskan har visat runt till sin andra balkong, i söderläge med utsikt över ängen som täcker Emporias tak - och bortom, mot kontinenten.

Du har aldrig ångrat dig?
- Inte en sekund. Just att det är så tyst här, samtidigt som det är liv, det är skönt.