text Åsa Lempert
foto Peter Kroon

 

JM var en av pionjärerna med bostadsrätter i Hyllie. En satsning som fallit väl ut - de 85 lägenheterna på Hyllie Boulevard har haft strykande åtgång, där är alla är slutsålda och inflyttade. Även intresset för nästa bostadsprojekt, 53 lägenheter på Hyllie Allé, verkar minst lika stort.
- Vi säljstartade i maj och har redan tjugotalet bokningsavtal på gång. Det är bra på så kort tid, säger Jenny Hylén från Våningen & Villan, som förmedlar lägenheterna.

Gröna rum en röd tråd
Byggstart sker runt årsskiftet och de nya hemmen är redo för inflyttning våren 2017. Här ryms allt från yteffektiva tvåor på cirka 50 kvadratmeter till större lägenheter på drygt 100 kvadratmeter. Gröna rum blir en röd tråd, då uteplatser och balkonger är generöst tilltagna för att man både ska kunna odla och umgås på dem. Och även gemensamma ytorna på kvartersgården blir odlingsvänliga.
Den som bott i villa kan alltså ta med sig trädgården hit. Det som odlas i odlingslådorna på gården kommer att vara ätbart, och vill man kan man ha en egen kryddodling på gården.
- Hyllie är perfekt för den som vill ut från stan, men vill behålla stadsfunktionerna, säger Liselotte Adilstam, marknads- och försäljningschef på JM, och fortsätter:
- Och för de från kranskommunerna som vill flytta närmare, men inte vill ända in till stan.

Skola, grannar, buss - allt finns på plats
Bekvämligheterna som är på plats till 2017 är många:
- De som flyttar till Hyllie får grannar, de får en skola, de har bussen utanför dörren. Parkerna är klara, parkeringshus finns och bilpool ingår första året, säger Liselotte Adilstam.
- Och naturen. Man behöver bara gå Tygelsjöstigen bort så har man naturen, inflikar Jenny Hylén.
Som verktyg för sin försäljning har JM inte bara en visningslägenhet på Hyllie Boulevard, utan även en datormodell av området där man kan uppleva hur det blir när bostäderna är byggda, vilket brukar göra att bostadsköparna får en god bild av framtidens Hyllie.

Varför vill folk bo här?
- De som flyttar hit vill bo här för att det händer mycket här. Man har närheten till eventen, kommunikationerna och Emporia - och blandningen av stad och land, säger Liselotte Adilstam.
- De tycker att det är spännande att vara med när det händer, och vill inte komma hit sist.
Jenny Hylén pekar på områdets utveckling som en pådrivande faktor.
- Det började med Emporias öppning. Nu är vattenparken färdig och badhuset har öppnat, vilket gör att folk hittar hit.
De som flyttar till Hyllie är i blandade åldrar och de kommer från alla möjliga håll - Oxie, Anderslöv och Skurup är några exempel men även folk från olika delar av Malmö flyttar hit och självklart finns mer långväga köpare från till exempel Stockholm och Göteborg, en del jobbar i Danmark och vill ha ett smidigt pendlande. Nu när många företag etablerar sig i Hyllie så flyttar de anställda med för att få nära till jobbet.
- Det som kännetecknar Hyllieborna mest är att de är rörliga, gärna ute och reser. Man vill bo centralt och nära shopping och ha tillgång till sitt jobb på ett smidigt sätt, säger Jenny Hylén.

"Vi trivs så himla bra"
Pia Norrgård och hennes man är ett exempel på Hylliebor som är här för att stanna. Från att ha bott i Gullvik i Hermodsdal, tog de steget och flyttade först till en hyresrätt i Hyllie.
- Första gången vi kom ut i Hyllie kändes det kanon. Nära allt - till Köpenhamn, in till Malmö central, till flygplatsen, det är så bekvämt. Sen så trivs jag här, jag känner mig hemma här. Det är ju smartare att flytta till en hyresrätt till att börja med, det blir lite lättare att ångra sig, men nu känner vi att vi trivs här så himla bra, vi har ju allting, säger Pia Norrgård.
Nu har hon och maken tecknat sig för en av bostadsrätterna på Hyllie Allé, en trerummare på 80 kvadratmeter, längst ner i huset, med uteplats.
- Den har jag stora förväntningar på! Jag vill kunna odla lite, det är mycket det temat som gjorde att jag fastnade. Uteplatsen har sol nästan hela dagen, och det är nog den jag pratar mest om - jag hoppas att det blir så bra som jag förväntar mig.

Hur kommer sig det att ni valde Hyllie?
- Vi hade bestämt oss för att köpa lägenhet. Vi letade runt överallt och det slutade alltid med att vi när vi kom hem till Hyllie kände vi: nu är vi hemma, så vi bestämde oss för att vara kvar här. Jag går på känslan, vi har tittat på radhus, men jag känner mig ändå hemma när jag kommer hit.
Läget är perfekt för Pia, som jobbar på SUS, ibland både kvällar och helger.
- Jag cyklar gärna till jobbet, men om jag är jag stressad brukar jag åka tåg till Triangeln, vilket går jättesnabbt.

Är du nyfiken på JM:s bostäder i Hyllie?
Varje söndag visas lägenheten på Hyllie Boulevard 7B klockan 15-16.

Läs mer om JM:s kommande bostäder här:

Hyllie allé söder