Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Den börjar ta form nu, den första etappen av Hyllies stora stadsdelspark, som även har fått ett efterlängtat namn - Hyllievångsparken.

Och det är här det ska beredas plats för Hylliebornas stadsodling i pallkragar, med start redan under den här odlingssäsongen.

Odla och forma park
Tomas Wahlstedt driver kommersiell småskalig stadsodling ett stenkast ifrån Hyllie, men sitter också i styrelsen för odlingsnätverket Seved, där han har samlat flera års erfarenhet av småskalig odling.

Nu står han redo att dela med sig av sina och föreningens erfarenheter av att odla tillsammans i ett bostadsområde, i det som snart blir en egen odlarförening i Hyllie.

- Att odla tillsammans ger så mycket mer än egna grönsaker. Det ger gemenskap. Men i det här fallet även en möjlighet att vara med och forma parken, säger Tomas Wahlstedt.

En grönskande gemenskap
Under maj månad hoppas Tomas Wahlstedt att på något sätt kunna samla dem som har anmält sitt intresse, troligen i mindre grupper med tanke på pandemin. Det blir rundvandring i de blivande odlingarna och därefter ska en förening med tillhörande styrelse bildas.

Sedan är det bara att sätta i gång. Eller varför vänta? Det går att starta hemma redan nu, tipsar Tomas.
- Starta några frösådder hemma så är det bara att sätta ut i pallkragarna när vi kommer i gång på allvar.

Myten om gröna fingrar
Vad som ska växa i pallkragarna bestämmer trädgårdsmästarna själva - sommarblommor för ögonfröjd eller ätbart i långa rader - de egna ambitionerna sätter ribban. Tomas Wahlstedt hoppas att Hyllievångsparkens nya odlarförening ska samla odlare i alla åldrar och med olika erfarenhet. 

- Det där med gröna fingrar är en myt, säger han och lugnar den som eventuellt tvekar på sin förmåga att få frön att gro.

- Det är bara att testa, det gör inget om inte allt tar sig. Det finns mycket som är enkelt och tacksamt att odla som mangold och olika kålsorter till exempel.

- Och så använd varandra! Det finns alltid någon som har kunskap och tips att dela med sig av. Det är poängen med att odla tillsammans, konstaterar Tomas Wahlstedt.  

 

Intresserad av stadsodlingen i Hyllie?

Skicka ett mail till: odlaihyllie@gmail.com

Ha koll på allt som händer: i Facebookgruppen "Odla i Hyllie"