Det lyckliga sammanträffandet resulterade i att 27 äppel- och plommonträd nu får ett fortsatt liv i Hyllie.

"Framtidens park är aldrig färdig". Så hette den vinnande gestaltning av parkområdet i sydvästra Hyllie som korades för två år sedan. En grön lunga intill Hyllievångsskolan med en yta lika stor som Folket park.

Men påbörjad är den, och redan den 15 juni kan allmänheten strosa runt i den första etappen där de gamla fruktträden nu har satts på låga, böljande kullar.

Greppa ett äpple om ett år
Eva Delshammar är landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret. Hon har följt trädens resa från Lockarp till Hyllie och är glad över att de äntligen är på plats.

- Det är god prognos för att de ska överleva flytten och vi hoppas så klart att de ska trivas här.
Vackert knotiga av ålder ger de redan parken karaktär, och nästa år hoppas Eva Delshammar att parkbesökarna ska kunna njuta av frukterna.

Några av träden står fortfarande tillfälligt placerade i så kallade "root control bags" där de ska få utveckla ett nät av fina rätter för att senare sättas i den andra etappen av parken. Till den här ätbara delen av parken kommer senare också bärbuskar och flera fruktträd av olika slag.

Sittplatser och food trucks i det fria
I den första delen av Hyllievångsparken blir det, förutom fruktträd, också perenner och lökväxter men dessa sätts först i höst. I höst kommer också "Pallarkojan" som ska stå bland fruktträden.

Men en blommande sommaräng ska bli sådd snart, och förhoppningsvis dyker det upp grönsaker i stadsodlarnas pallkragar. Den öppna plats som i framtiden ska rymma serveringsverksamhet och ett växthus ska redan i sommar komma till nytta.

- Här planerar vi för att kunna ta emot food trucks i början på juni, och låter den öppna och belysta ytan bli en plats för spontana aktiviteter, berättar Eva Delshammar.

Temalekplats och vild natur
För att parken ska bli den mötesplats som den är tänkt att vara, sätter man ut långbord och bänkar i anslutning till stadsodlarnas planteringar och den kommande temalekplatsen "Lilla Hyllie", som står klar sommaren 2023.

Tidsplanen för den stora parken sträcker sig flera år framåt i tiden, även om de grundläggande markarbetena för hela området startar nästa vår. Först 2029 kommer hela Hyllievångsparken att vara färdig.

Eller så färdig den ska bli, eftersom tanken är att idéer som dyker upp efter hand ska kunna förverkligas. En levande park helt enkelt. Allt eftersom parken strävar söderut kommer den också att ändra karaktär: Från det anlagda, planerade med sittplatser, grusgångar och lekplatser, till det mer vilda och naturliga med trädlundar och ängar.

Läs mer om Hyllies stora Hyllievångsparken här