text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

 

De stora glasfönstren i Alexius Hubers ateljé i Höllviken blir som ett skyltfönster för konsten. I ett för dagen regnigt Höllviken, tittar solen plötsligt fram för en kort stund och de två manshöga figurerna i syrafast stål får plötsligt liv. Hårt, kallt stål får liv tack vare ljusets reflektioner i de slipade ytorna och figurerna ser plötsligt ut att röra sig.

Omskrivet pionjärarbete
Den ljusa ateljén som är Alexius Hubers arbetsplats sedan slutet av 90-talet, är fylld av konst från golv till tak. Men målningarna lyser med sin frånvaro eftersom Alexius tidigt i karriären lade penslar, paletter och målarduk åt sidan.
- Jag fastnade för andra material och utvecklade tekniker för att arbeta med rostfritt stål redan på 60-talet under min utbildning i Tyskland, berättar Alexius som är flitigt omskriven i den svenska konsthistorien för sitt pionjärarbete med att ge hårda material som ädelstål och plexiglas liv.
- Stål är ett fantastiskt material! Med slipning och ljus skapar jag färg och liv istället för att måla. Olika slipmaterial blir min pensel helt enkelt och genom relief skapar jag optiska effekter och får en tredimensionell rörelse.

Tillgänglig konst ger identitet
De fyra verken som snart pryder entréerna i HSB Sportsbyn speglar naturligtvis just sport. Med sitt läge invid Hylliebadet och med Malmö arena ett stenkast bort, har området fått sin prägel. Att fasaderna skulle smyckas med någon form av konst, var självklart.
- Vi har konstverk med i alla projekt vi gör så det var självklart också här, säger Pernilla Nevsten, HSB:s produktionschef i region syd. Vi ville spinna vidare på temat sport och med konst ge varje entré en identitet. Genom att placera Alexius Hubers konst på fasaden blir den också tillgänglig för många, inte bara för våra hyresgäster.
Men går det att levandegöra man sport och rörelse i stål? Alexius övertygar direkt och de nästan klara figurerna är bevis nog. Laserskuren stål har förvandlats till utövare av fotboll, ishockey, badminton medan bordtennisen fått liv genom ett mer abstrakt verk. Med hjälp av en slipmaskin spelar musklerna i figurerna med solens hjälp och i mitten av maj ska de vara på plats.
- Mina konstverk ändrar sig med ljuset och betraktarens egen rörelse. Varje sekund blir en ny upplevelse ­ - det är som livet, det förändras hela tiden.

Internationellt representerad
Alexius Hubers optiska verk finns att se på flera platser i Malmö och övriga Skåne. HSB:s bostadsrättsförening Södertorp i Malmö har redan låtit hans levande konst försköna ventilationstrummor i området och i Tågarp i Svalövs kommun är det 27 meter höga vattentornet ett verk av Alexius Huber. Förutom offentlig utsmyckning är han väl representerad i både svenska och utländska museers samlingar, bland annat i Australien, USA och Tyskland.
Läs mer om Alexius Huber och hans konst på alexiushuber.com
HSB Sportsbyn ligger i norra delen av Hyllie Boulevard och består av 128 hyreslägenheter om 1-4 rum. Inflyttningen pågår under våren.

 Läs mer här.