Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Det är verksamheten återSKAPA som har lämnat STPLN i Västra hamnen för att bli en del av Kretseum. Tillsammans vill man ge Malmöborna möjligheten att inspireras till en hållbar vardag, bland annat genom att "bygga" stadens vattenledningssystem, skapa nya saker av industrispill och se vattnets väg under Malmö.

Alla sinnen får sitt när de två verksamheterna slår ihop sina hållbara påsar.

Industrispill får nytt liv
Det påminner lite om att stiga in en enorm lösgodisaffär. Hyllmeter efter hyllmeter med material som egentligen skulle ha kastats - om inte återSKAPA hade tagit hand om det.

Här ligger slipsar som länsstyrelsen inte använder längre, enorma trådrullar från textilindustrin och en vridbar metallbit som blir över när man tillverkar kylaggregat. Inget har en självklar funktion längre, utan finns här för att bli något helt nytt.

- Inget är givet på förhand utan materialet ska väcka lusten och tankarna på att ge material en ny funktion och ett nytt värde. Här kan vi prata om framtidsutmaningarna och skapa lösningar tillsammans med oväntade material, säger Carin Hernqvist, grundaren av återSKAPA.

- Det väcker tankar kring hur vi sparar på jordens resurser.

Inspirera och motivera
Saxar finns till hands men för att sätta ihop skapelserna gäller det att tänka till. Kanske den tygring som klipps av när en strumpa ska sys ihop vid tårna, eller ett utstansat hål med klistrad undersida, kan fungera i stället för lim?

Det är just mixen - av saker att ta på och skapa med och den digitala informationen - som Kretseums miljöpedagog Emilia Dall'Osso och Carin Hernqvist hoppas ska locka nya målgrupper till kretslopps- och kunskapscentret i Hyllie.

- Kretseums uppgift är bland annat att inspirera, motivera och skapa förståelse för vår roll i en hållbar utveckling, och det gör vi bäst tillsammans. Det är en utmaning att prata med unga om hållbarhet och miljö, det kan lätt uppfattas som att vi vuxna lägger ansvaret i deras händer, säger Emilia Dall'Osso.

Guldvatten och bajsbasket
På Kretseum kan besökarna se en film som visar exempel på hållbara och mindre hållbara lösningar i staden, gå vidare till interaktiva touchskärmar, spela bajsbasket och avsluta med värderingsövningar eller att skapa nytt med händerna.

- Vi vill plocka ner de globala miljömålen till konkreta saker som jag kan göra hemma. Vi måste börja tänka på vårt vatten på ett annat sätt. Vatten är guld och något vi måste sluta ta för givet. Hur kan vi spara på vatten i vår vardag? Hur kan vi hemma i badrummet göra så att våra hav blir friskare? Det är viktiga frågor för våra besökare att fundera på, konstaterar Emilia Dall'Osso.

 

Fakta/Besöka

• Dagens pandemiläge gör det oklart när Kretseums portar kan slås upp för allmänheten. Håll dig uppdaterad här på VA Syds hemsida: vasyd.se/kretseum

• Hyllie vattenpark är däremot ständigt öppen och bjuder på spännande vattenexperiment när vattnet är påslaget för säsongen. På VA Syds hemsida finns gratis material att ladda ner för den som vill lära sig mer och använda parkens nio vattenstationer för egna experiment.