Mattias Klum är ambassadör för branschorganisationen Svenskt vatten och besöket i Skåne är en del av projektet Vattenresan där han under ett år ska besöka samtliga län i Sverige för att lyfta olika vattenfrågor. Delar av projektet ska sedan förevigas i en bok. Ett 30-tal inbjudna från bland annat Malmö stad, Sysav, VA Syd och Eon var på plats och fick starta starta jubileumsbesöket med värmande blåbärssoppa och en rundtur utanför byggnaden på temat "Dagvattenlösningar runt husknuten". Efter att besökarna fått se olika exempel på regnvattenfördröjande åtgärder som gröna tak, planteringar och dammar så var det dags att samlas inomhus där Carina Svensson, ordförande i VA SYDs förbundsstyrelse, berättade om arbetet efter "det räliga regnet", skyfallet som den 31 augusti 2014 drabbade Malmö och delar av kranskommunerna extremt hårt.

Smarta svenska lösningar kan hjälpa världen

Sedan fick Mattias Klum komma upp på scenen och berätta om sitt förhållande till naturen i allmänhet och vatten i synnerhet. Han förklarade hur vatten alltid gått som en röd tråd genom hans arbete ute i världen och slog fast att Malmö är en framtidsstad när det kommer till hållbar utveckling.

- Sverige har ett oerhört gott rykte ute i världen och vi kan faktiskt göra stor skillnad trots vår litenhet - smarta lösningar här kan till exempel användas när Kina vill bygga en ny miljonstad, sa Mattias Klum.

 

Ny pedagogisk station

Till tonerna av Robert Brobergs "Stan är full av vatten" fick besökarna sedan en förhandstitt på Kretseums nya pedagogiska station, ett interaktivt spel med syfte att hålla koll på vad som får, och inte får, finnas i avloppsrören.

Och där man kanske vanligtvis väljer att klippa ett band så passade det denna dagen bättre att binda ihop det till en rosett istället.

- Vi vill gärna knyta nya band, och det här får bli en symbol för det, avslutade Carina Svensson.

 

Läs även vår tidigare intervju med Mattias Klum, i samband med utställningen Världar av liv:

Vackra bilder med tunga budskap