text Ewa Astly
foto Ewa Levau

Han är Malmökillen som sedan drygt ett år har sitt eget drömjobb: att sälja Malmö och Malmömässan till hela världen.

- Vi har en fin sammanhållning bland alla oss som jobbar med att sälja Malmö.  Oavsett vem som får ett stort arrangemang hit till Malmö skvätter det lite på oss alla, säger Andreas Lilja.

Han bor bara tre minuter bort från Hyllie centrum och mässan, på Rosenvång, är gift och har två döttrar.  

I femton år har han arbetat med försäljning, först i IT-branschen hos bland andra Dell i Köpenhamn: Därefter hörde SAS av sig och det blev några intressanta år i flygbranschen. Men mer och mer kände han att han längtade efter jobba med att sälja Malmö.

- Mitt hjärta brinner verkligen helhjärtat för min hemstad, säger han.

 

Lockar mässorna till Hyllie

Tillsammans med säljare Emma Elwin arbetar han med att se till att så många mässor och konferenser som möjligt väljer att lägga sina arrangemang till Malmömässan.

- I maj inviger vi en ny kongressanläggning. Det är något som efterfrågats av branschen som gärna vill ha en kombination av mässa och mötesplats. Nu får vi en ny avdelning med stor flexibilitet för möten och seminarier, säger Andreas Lilja och visar oss runt på byggarbetsplatsen.

Malmömässan ingår i den privatägda koncernen Artexis Group sedan 2012.

- Av den gamla mässan har vi egentligen bara behållit namnet med tillägget Exhibition and congress center. Vi har en helt annan typ av anläggning i dag.

 

Konkurrenskraftigt läge

Andreas Lilja är glad för den nya mässans placering i Hyllie.

- Det är ett konkurrenskraftigt läge med sju minuter med tåg in till Malmö centrum, tio minuter till flygplats i Kastrup, gångavstånd till arenan och snart 600 nya hotellrum i Malmö Arena Hotel och Quality View här ute.   

Just de korta avstånden förvånar ofta folk både i Stockholm och i utlandet.

- Ofta tror man att jag skojar när jag säger att det är tio minuter till en internationell storflygplats.

Stockholm, Göteborg och Köpenhamn är väletablerade mäss- och kongresstäder. Malmö är en uppstickare som säljer på närheten till Köpenhamns flygplats, på att vara en liten, vänlig storstad.

- Dessutom är prisbilden betydligt lägre. Vi har anläggningar i världsklass, fina hotell och så sparar man 30-50 procent jämfört med Köpenhamn, säger Andreas Lilja.  

Trots alla våra nya elektroniska hjälpmedel så ökar antalet möten i dag.

- Mötena i dag blir allt mer specialiserade. Nyligen hade vi 300-400 personer här på en konferens om sväljproblem. Det viktigaste med möten är att knyta kontakter och det behövs trots e-post och annat, säger Andreas Lilja som redan är i gång att planera för år 2017.