text Åsa Lempert
foto Ewa Levau

Det har just börjat skymma, och som alltid i Hyllie, blåser det. Det är mörkt, januarikallt och vi får ta i lite extra för att få upp porten till fastigheten eftersom vinden skapar motstånd. Roth Fastigheters hyreshus längs Hyllie allé är områdets enda färdigställda bostadshus, men under de närmaste åren blir flera hundra bostäder klara i området.

Att kliva in i Jessica Nilssons lägenhet blir en ordentlig kontrast mot omgivningen. Här är varmt, mysigt, ombonat och välkomnande. Och Jessica själv verkar inte ha ett bekymmer i världen, än mindre se det faktum att hon flyttat ut mitt i en byggarbetsplats som något negativt.

 

Pionjärer på slätten

- Visst, det var ju först när jag flyttade in som jag verkligen förstod att vi är först ut, berättar hon.

 - Men det är inte jobbigt med bygget häromkring. Det är bara roligt att vara mitt i utvecklingen. Vi kommer ändå inte att vara hemma när det bedrivs byggnation, och på helgerna byggs det ju inte.

Att hon bara bott här någon månad märks inte. Det är redan såväl omsorgsfullt inrett och känns inbott.

Vad tycker du om din lägenhet?

- Jag trivs jättebra i den! Allt är så ordnat och fixat. Och jag har bekvämligheter som diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare, så att jag kan tvätta och diska när jag vill, vilket förenklar vardagen. På en display i hallen eller på min privata mobil, kan jag se min energiförbrukning och reglera min vatten, el- och värmeförbrukning, berättar Jessica och visar hur det fungerar.

 Jessica

- Sen jag flyttade in här har jag till exempel börjat kolla när elen är som billigast och försöker tvätta och diska då istället. Och beroende på väder och vind och om jag är hemma eller inte så reglerar jag inomhustemperaturen.

Jessica visar också en smartplug, som finns i lägenheten som gör att hon kan stänga av till exempel belysningen med sin mobiltelefon när hon inte är hemma.

 Jessicasmartplug

Jessica jobbar på E.On som varit med och utvecklat hennes smarta hem, så intresset för hur det fungerar och nyttan man kan ha av det är självklar.

- För mig som gillar inredning är det jätteskönt utan element. Istället är det golvvärme. Det är så skönt att slippa elementen och inte behöva ta hänsyn till dem när man möblerar.

 

Inte så mycket grannkontakt - än

Hon har inte träffat så många grannar än, mest var det under inflyttningshelgen. Och sen har det varit jul och nyår, och så är det ju än så länge en mörk årstid då man helst stannar inomhus.

- Det blir nog skillnad när gården blir klar, säger Jessica.

- Jag ser fram emot när det blir lite mer blandad bebyggelse här. Det är viktigt att det blir mysigt och gemytligt. Grönska är a och o.

Närheten till Emporia och kringliggande samhällen som Vintrie, Elinelund och Lindeborg, är något hon verkligen uppskattar.

- Jag är ju mammaledig, så det blir att vi promenerar och går till Emporia ofta. Och Neo tycker att det är jättekul att leka på varuhusets lekgårdar.

 

Läget - så bra att hon sålt bilen

Närheten till resten av Malmö - och världen - är också en av fördelarna hon nämner.

- När jag flyttade hit hade jag bil, men nu har jag sålt av den. Jag kan använda poolbilen om det behövs, men oftast går jag ju till Emporia för att storhandla och lösa ärenden. Här finns inga incitament för att ha en egen bil längre.

- Jag är jättenöjd med boendet här, och läget - verkligen.

Kan du se dig själv bo här länge?

- Absolut. Beroende på hur vår familjesituation utvecklas så kan jag åtminstone se oss här de närmaste fem åren. Jag vill se hur den här stadsdelen växer fram. Och fördelarna med bra kommunikationer, service och närheten till såväl landsbygd som stad, passar oss utmärkt.