Text Camilla Westemar/ foto Miriam Preis

Nedanför Emporia har omkring 300 personer valt att inleda Mors dag och de gör det genom att gå eller springa fem kilometer till förmån för Barncancerfonden.

Med vitt skilda ambitioner för de fem kilometerna står de goda grannarna Gunbritt Svensson, Ingrid Andersson och Niclas Lam redo. Det ska bli en dag över generationsgränserna - för barnens skull och för att det är trevligt att göra något tillsammans.

- Jag ska springa för livet i dag och träffa trevliga människor samtidigt, säger Niclas Lam.

Damerna som flankerar honom har lagt ribban något lägre:

- Jag tänker på barnen som blir sjuka i cancer, allt som går att göra för dem ska vi göra. Vi tar det som en trevlig dag tillsammans, säger Gunbritt Svensson och får medhåll av Ingrid Andersson.

3,5-åring sätter tempot
Rustad i solskyddskläder, keps och solglasögon står 3,5-årige William Pettersson redo för start med sin cykel. Med sig har han lillebror Melwin i vagn, mamma Marielle och pappa Andreas. Under vagnen ligger fikakorgen packad och familjen ser loppet mer som en utflykt än en tävling.

- I dag är det William som bestämmer tempot, vi anpassar oss efter honom, säger Marielle.

- Men målet är att vara tillbaka innan Mors dag är slut i alla fall, fyller Andreas i med ett leende.

150 000 kronor
Loppet "Spring för livet" arrangerades av Team Rynkeby - God morgon Malmö tillsammans med initiativtagarna Martin Bach och hans fru Emma Book.

Redan innan starten gått hade loppet samlat in imponerande 150 000 kronor som oavkortat går till Barncancerfonden. Loppet sponsrades av bland andra Riksbyggen som för dagen representerades av ett tiotal deltagare.