Den Jönköpingsbaserade byggkoncernen Lustgården utmärker sig på flera sätt. Ett tydligt fokus på att skapa trivsel för hyresgästerna är ett exempel.
- Vi är den första hyresvärden i Sverige som erbjuder klimat, alltså kyla på sommaren, säger Lustgårdens Angelica Järvhammar Hanéll. 
- Sen så bygger vi alla våra bostäder med bostadsrättsstandard - trägolv, helkaklade badrum med mera ­- vi erbjuder en standard utöver det vanliga. Vi tror på att man ska bo bra. Vi har alltid byggt bättre "än man behöver" - vi vill att hyresgästerna trivs - och det märker vi på att det är få som flyttar. Jag menar, varför ska man ge avkall på kvalitet? Min far som är en driven entreprenör har ägnat hela sitt liv åt detta - att se möjligheter och inte problem med att satsa på kvalitet även om det kostar mer.

Både bygger och blir förvaltare
Angelica Järvhammar Hanéll jobbar inom Lustgården tillsammans med sina föräldrar och sin bror, och utgör familjeföretagets Malmöfilial vilket innebär att hon är med från ax till limpa när det gäller bostäderna i Hyllie. Och inte bara när det gäller projektering och byggfas:
- Vi är med som långsiktiga förvaltare - det är jag som kommer att gå här och kratta och sköta mycket av den dagliga driften sen när hyresgästerna har flyttat in. Vår förvaltning blir så personlig den kan bli, vi kommer inte att ha bestämda telefontider för felanmälan utan går att kontakta när man behöver - och löser det så snart det går, inom 24 timmar. Vi är nära våra hyresgäster och inte bara tjänstemän på kontor.
Att vara tillgänglig all sin vakna tid för hyresgästerna ser hon som en självklarhet.
- Jag jobbar med min hobby - jag är uppvuxen med det och har det i blodet.

Första inflyttning våren 2016
Lustgården började bygga kvarteret Ask 2 i november förra året och redan nästa vår är de 82 hyresrätterna klara för inflyttning. Fastighetens södra del som ligger mittemot den blivande skolan (som öppnar 2017) kommer att ha fem våningar. Därtill finns en del med fyra våningar och ytterligare en del med tre våningar som vetter mot kvarterets torgplätt. Här finns också ett parkeringshus med en grönskande vägg mot bostadshusen, där de boende kan parkera sina egna bilar - eller hämta bilpoolsbilarna. Fem års medlemskap i Sunfleets bilpool ingår nämligen för alla hyres- och bostadsrätter.
Angelica JärvhammarHanélls största fokus för stunden är dock Uller 1 - 38 hyresrätter och 51 bostadsrätter.
- Vi har precis lämnat in bygglov. De håller på och jobbar med det nu och i augusti ska det vara klart. Strax därefter kan vi börja bygga.

Intresse för bostadsrätterna
Hon konstaterar att det redan finns ett sug efter bostäderna - även efter bostadsrätterna som blir klara till sommaren 2017.
- Folk har redan börjat att ringa om dem trots att vi inte börjat att marknadsföra oss ännu, berättar Angelica Järvhammar Hanéll.
Förutom klimatreglering, hög standard och minst en balkong eller uteplats per lägenhet så får de boende hos Lustgården en grön omgivning - med ätbart tema. Angelica Järvhammar Hanéll rabblar snabbt upp beståndsdelarna i utemiljön för Uller 1.
- Vi kommer att ha bland annat ha äpple, päron, ramslök, aprikos, plommon, smultron och körsbär, säger Angelica Järvhammar Hanéll.

Odlingskärl på hjul
De boende i Uller 1 kommer dessutom att få varsitt mobilt odlingskärl, en pallkrage i mindre format på hjul. De kommer alltså att lätt kunna odla, med möjligheten att flytta runt sin pallkrage och placera den på lämplig plats på innergården eller på balkongen.
- Även Ask 2 får ett ätbart tema, men inte i samma utsträckning.
Här blir det istället en innergård med lite mjukare formspråk med bland annat blommor, murgröna, lekyta, japanska körsbärsträd och pergola.
- Det blir en liten lekyta med sandlåda eftersom barnen har nära till Hyllie vattenpark och skolan som kommer att ligga rakt över gatan. Skolan är vi väldigt glada för, säger Angelica Järvhammar Hanéll.
De hållbara målen som Hyllies byggherrar gemensamt siktar mot är en självklarhet. Lustgården bygger alltid enligt standarden Miljöbyggnad silver, vilken också ställer krav på innerklimat och buller.
- Om man ska vara med nu måste man fokusera på miljön, säger Angelica Järvhammar Hanéll.

 

FAKTA

Bostadsrätterna i Uller 1 kommer att säljas av mäklaren Peter Landgren, med start i november. Kontakt Johanna Sallhag johanna@landgren.com, 0720-77 77 55, Eva Hagenborn eva@landgren.com, 0705-16 44 00 Victoria Ohlsson victoria@landgren.com, 0704-27 09 47 http://www.peterlandgren.se

Hyresrätterna i Ask 2 och Uller 1 som också släpps nu i höst fördelas dels av Boplats Syd , dels av Lustgården.

 

Läs mer om Lustgårdens bostäder här.

Läs mer om familjen Järvhammar och deras vision om Hyllie.