Några Hylliebor har redan hittat till parken under invigningsdagen. I sandlådan är det full aktivitet och vid ett bord sitter några grannar och fikar. Och det är precis så Malmö stad vill att parken ska användas.

- Den är en kontrast till stora Hyllievångsparken men precis lika viktig för alla som bor och arbetar här, säger Andreas Schönström och klipper bandet som formellt inviger Skrivareparken.

Som levande uppslagsverk i växtkunskap tar landskapsarkitekten Magnus Svensson och projektledare Edit Stormwalther med besökarna på en växtvandring genom den lilla men mångfacetterade parken.

På de 4 500 kvadratmeterna finns mängder av buskar och perenner, över 100 000 lökväxter och drygt 100 träd. Tillsammans bjuder växtligheterna på såväl vrår för skugga och avkoppling som öppna ängslandskap för sol, spring och lek.

Framtidssäkrad grönska
Framtidens allt varmare klimat har funnits med i gestaltningsarbetet och Magnus Svensson pekar ut flera träd som i vanliga fall ses i Medelhavsområdet och sydöstra utkanterna av Europa.

- Vi framtidssäkrar parken genom att plantera träd som bättre klarar värme, sol och torkperioder, berättar han och stannar vid ett dryga metern högt buskliknande träd.

- Det är ett Judasträd som precis är på väg att blomma. Om några dagar är det fullt av intensivt rosa blommor som kommer direkt på grenarna. De följande två veckorna kommer det att hända otroligt mycket här i parken när allt slår ut på allvar.   

Hagmarkskänsla
På den korta promenaden söderut öppnar sig parken mot solen och havet. Här har Magnus Svensson och Edit Stormwalther skapat mer av en hagmarkskänsla med bland annat sydeuropeisk ull-ek och snöpäron som med silverfärgade blad.

Under träden slår snart mängder av allium ut i en ängsmiljö - lila bollar som svävar över marktäckande örter som kommer att utvecklas till ett grönskande täcke under åren.

- Här finns också två sorters hagtorn som vi känner igen från våra svenska hagmarker, säger Edit Stormwalther.

Unik allé för rumskänsla
Längst i söder finns en grönyta för soldyrkare och dem med spring i benen. Försänkningen ska också fungera som dagvattenmagasin vid kraftiga skyfall och ta emot regnvatten från närliggande gator.

För barnen finns både sandlådor, lekbord, klätterställning och en liten hinderbana genom grönskan.

Norr om parken pågår bygget av två större kontorshus. Vägen mellan parken och husen kommer att göra det gröna rummet ytterligare lite större. Magnus Svensson förklarar:

- Om cirka ett år blir det vad vi kallar en arboretumallé. Alltså inte bara en rad med träd längs vägen utan träd i olika höjd och av olika arter. Det kommer att ytterligare förstärka rumskänslan.

Grannar med parken
Alexander Lellky bor i huset alldeles intill parken med sin fru och döttrarna Moa 6 år och Thea 4 år.

- Vi har drömt om att få flytta till Hyllie och nu är vi här, det är fantastiskt. Och att ha en park med lekplats precis utanför dörren, det kan inte bli bättre, säger Alexander Lellky som inte nog kan lyfta alla fördelar med flytten till stadsdelen.

- Här har vi Emporia och kommunikationer åt ena hållet, och landet med hästar och grisar åt andra hållet.