text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

Tillsammans med HSBs medlems- och kommunikationschef Mia Gustavsson, kunde Alexius Huber symboliskt dra ner HSB-flaggan som dolde det ena av totalt fyra verk.
- Jag hoppas att alla som bor här uppskattar och tycker om min konst och att verken ska ge området en identitet, säger Alexius Huber som också avslöjar att verken kommer att få belysning för att leva även under dygnets mörka timmar.

Fastnade för Sportsbyns läge
En av dem som kommit till Sportsbyn den här eftermiddagen var de blivande hyresgästen Cyrene Nielsen som i dagarna flyttar in i sin nya takvåning. Cyrene Nielsen lämnar en lägenhet på bottenplan på Bellevue park, för utsikt från takåsarna i det växande Hyllie.
- Det känns spännande att flytta in snart och jag ser fram emot att få bo i ett område med så blandade åldrar, säger Cyrene som egentligen inte hade planerat att flytta utan tittade in på HSBs hemsida av en slump och fastnade för Sportsbyns läge.

Ett spännande område
HSB Malmös styrelseordförande Claes Caroli är också han på plats för invigningen och konstaterar att området blivit en succé.
- Det känns kanon, helt fantastiskt, säger en glad Claes Caroli. Hyllie är ett spännande område och vi är glada över att nu kunna påbörja etapp två med bostadsrätter här intill och på så sätt binda samman Hyllie och resten av staden ytterligare.

Föränderligt som livet
HSB och offentlig konst går hand i hand och i varje byggprojekt avsätts pengar för utsmyckning. Alexius Huber har förskönat flera av HSBs fastigheter i Malmö och i Sportsbyn finns nu alltså ytterligare fyra verk att njuta av för både hyresgäster och allmänhet, tack vare sin placering vid entréerna. Det laserskurna stålet har förvandlats till utövare av fotboll, ishockey, badminton medan bordtennisen fått liv genom ett mer abstrakt verk med rack och boll. 
Slipmönster i stålet ger figurerna liv och med solens hjälp ser det nästan ut som att de rör sig.
- Min konst förändras hela tiden, precis som livet, avslutar Alexius Huber.