Text Rebecca Tencic

Stadsdelen fyller tio år och i höstas utlystes en tävling för de första nya byggprojekten på lika lång tid. 16 markanvisningar fördelade på tre nya områden i Malmös mest hållbara stadsdel.

Joakim Kaminsky, delägare på Kjellgren Kaminsky, är arkitekten bakom de klimatsmarta, crowdfundade hyresrätterna som tidningshuset ETC nu får lov att bygga i kvarteret "Söder om badhuset". Han ser fram emot byggstart.

- Det känns fantastiskt roligt. Det är första gången vi får en tilldelning med det här konceptet där vi får bygga exakt det hus som vi ritade från början. Vi får bygga det så högt som vi hade tänkt oss, så det blir riktigt maffigt.

Arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky har funnits i tio år. De har sitt huvudkontor i Göteborg men finns också i Stockholm. Byrån har som vision är att göra modig och hållbar arkitektur och vill vara i framkant både när det gäller design och hållbarhetsidéer.   

Varför vill ni vara med och bygga i Hyllie?
- Hyllie är ett jättespännande område där man bygger en helt ny stadsdel. Sedan är det klart att vi vill bygga på ställen där vi tror att det finns människor som vill bo, och det tror vi att de vill i Hyllie.

- Det känns som att man har gjort mycket rätt genom att börja etablera tunga aktörer som tågstationen, arenan och Emporia. Man har de där ankarsakerna på plats, och utifrån det har man en jättestark bas att bygga på. Så det känns väldigt intressant.

Crowdfunding
Joakim Kaminsky berättar om bakgrunden till projektet och de ideal som driver ETC.

- ETC ger ut regionala tidningar i olika städer och har även en tidning som ges ut i hela landet. De har arbetat mycket med crowdfunding där läsare och andra sätter in en peng, och så kan de använda den till att göra olika investeringar. ETC gör ingen vinst, men de vill investera i saker som är bra för social hållbarhet och ekologisk hållbarhet.

Tidningshuset har tidigare crowdfundat 100 miljoner kronor för att bygga Sveriges största solcellspark i Katrineholm.

- Sollcellsparken gick bra och ETC ville söka ytterligare affärsområden där de kunde göra något innovativt. Då blev nästa område bostadsmarknaden.

Var det självklart för arkitektbyrån att tacka ja till samarbetet med ETC?
- Det låter ju lite konstigt det här projektet. Det är en tidning som ska bygga ett hus, och det är crowdfundat. Men det var tillräckligt intressant för att hoppa på. Ofta är de allra mest intressanta projekten de som kommer in från sidan. Man får vara lite öppen i sinnet om man ska få vara med på dem.

Passivhus med växthus
När första spadtaget ska tas är fortfarande inte klart, men aktören satsar på att i enlighet med kommunens planering börja bygga inom det kommande året.

Förhoppningen är att passivhuset i massiva träelement, med solceller och balkonger med växthus, ska locka en bredd av hyresgäster.

- Det finns ettor på 35 kvm som kan passa en student och treor som kan vara bra för barnfamiljer. Däremellan har vi tvåor som kan passa för till exempel ett pensionerat par eller två kompisar. Tanken är att det ska vara en variation.

Kan du beskriva bygget med tre ord?
- Crowdfunding, träbyggande och förnyelsebar energi.

Fakta / Söder om badhuset

• Området ligger i mötet mellan stora mötesplatser som Hylliebadet och Malmömässan, men också i skärningen mellan Hyllierankans prunkande odlingslotter i öster och den skogsliknande Engelska parken i väster.

• Ett stenkast norrut ligger den välrenommerade skateparken, som planeras att få sällskap av fler aktivitetsmöjligheter.

• Söder om badhuset avgränsas av skyddande högre bostadshus i norr och väster och får en intim karaktär där innanför, med småskalig bebyggelse och smalare gränder.

• Centralt i området placeras en förskola för 120 barn, med en uteyta som ger grönska och luft åt hela området.

• I det sydvästra hörnet ges plats för kontorsbyggrätter. Inom området planeras för ett parkeringshus eller garage under mark som täcker en del av områdets parkeringsbehov.

Uttalat fokus: Social hållbarhet.

Byggrätter: Cirka 350 bostäder samt kontor och parkering/garage.