Det räcker att titta ut över torget vid station Hyllie för att förstå varför Hyllie blir en allt mer eftertraktad plats att vara på.

Väster om stationstorget växer det snart färdigbyggda köpcentret Emporia upp.

Mitt emot, öster om stationsuppgången, står det första färdigbyggda huset som ingår i Point Hyllie. I E-huset, som byggnaden kallas, finns också 12 av de företag som valt att etablera sig i Hyllie.

- Det är klart att man blir glad och stolt när man ser de folkströmmarna mellan husen, säger Pia Andersson och blickar ut över området.
På många platser byggs det för fullt. Men det finns fortfarande tomter som består av obyggda åkermarkerna.

- Så såg förutsättningarna ut när vi tecknade markanvisningar år 2005. Det var en utmaning att försöka sälja in den gemensamma visionen som vi byggherrar och kommunen hade om Hyllie för presumtiva hyresgäster.

 

Nästa etapp väntar

Idag är läget helt annorlunda. Här finns nu en bred mix av verksamheter etablerade. Swedbank, System Verification, Pressbyrån och Forex är några av hyresgästerna i Point Hyllie. Inom kort står nästa etapp av det omtalade landmärket med totalt fyra planerade huskroppar.

Redan hösten 2012 beräknas fler moderna och flexibla kontors- och butikslokalerna stå klara för inflyttning - på absolut bästa tänkbara läge.
- Det är få hyresgäster i Hyllie som får lika nära till både tågstation och köpcenter, säger Pia Andersson.

Och hon och hennes kollegor på Annehem, som är en del av Peab sedan 2009, har all rätt att slå sig för bröstet.

I början av 2012 blev den första och kanske största försäljningen i Hyllie klar. Då stod det klar att den brittiska kapitalförvaltaren Schroders var de nya ägarna av den första färdigutvecklade fastigheten i Point Hyllie.
I dagsläget finns dessutom bara ett och ett halvt våningsplan med kontorslokaler lediga för uthyrning - en positiv siffra på flera plan, menar Pia Andersson.

- Det är alltid bra när fler och större aktörer etablerar sig i området, det ökar Hyllies attraktionskraft.

 

Unikt kommunikationsläge

Att allt fler aktörer intresserar sig för Hyllie tror hon till stor del beror på läget.

- Närheten till tågstationen, motorvägen och två flygplatser gör Hyllie svårslaget när det gäller goda kommunikationsmöjligheter.
För lokala som såväl nationella företag innebär det unika möjligheter att kunna etablera sitt varumärke utomlands. Även internationella företag ser fördelarna.

Japanska Fujitsu, en av världens ledande leverantör av lösningar inom IT- och kommunikation för den globala marknaden, hyr in i sig i ett av Point Hyllies våningsplan. En kontorsyta av 800 kvadratmeter rymmer 80 anställda och en inredning med tydliga asiatiska influenser. Exempelvis har ett av mötesrummen förhöjt golv, bord i sitthöjd och kuddar istället för stolar.

- I den mån det går låter vi hyresgästerna vara med och utforma lokalerna. Det är lite av vitsen med att flytta in i nybyggt tycker vi, säger Pia Andersson.

 

"Vi lyfter på alla stenar"

Drivkraften i Annehems personalstyrka är en annan framgångsfaktor.
- Vi lyfter på alla stenar och är lyhörda, det tror jag uppskattas av våra kunder. Och en nöjd kund är den bästa marknadsföringen.

Ett gott samarbete mellan de aktörer som ingår i Samsyn Hyllie är en annan viktig del för att Hyllie ska fortsätta att utvecklas framåt.
Invigningen av köpcentret Emporia den 25 oktober 2012 är ett steg i den riktningen.

- Då finns allt man behöver här. Vi, ensamma, gör inte Hyllie, utan det gör vi tillsammans. Och framtiden ser ljus ut, säger Pia Andersson.

 

 

Hyllie.com sätter betyg på Annehem

Kaxighet: 9

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 8

Internationell: 8

Klimatsmart: 7

Annehem är verkliga visionärer. Att vara en av första aktörerna att tro på Hyllie när platsen endast bestod av åkermark kräver mod, men också förmågan att se oanade möjligheter och få med andra på tåget. Att Annehem lyckas med detta genom att följa sin magkänsla stärker deras varumärke som en skicklig byggherre med gott självförtroende.

 

 

Så betraktas Annehem av omvärlden

 

Anders Dannqvist, regionchef på Fujitsu

"Annehem är tillmötesgående och serviceinriktade och kan erbjuda lokaler på ett unikt läge i Öresundsregionen. Att vara en etablerad aktör i Hyllie är lite av en imagegrej, här händer otroligt mycket hela tiden. Kommunikationsmässigt är det svårt att hitta ett bättre ställe att vara på. I samarbete med Annehem har vi kunnat utforma våra lokaler efter japanskt manér. Det är inget som har varit avgörande, men det känns kul att få den möjligheten."

 

Mats Larsson, Vice vd och division manager, System Verification

"Som en av de första hyresgästerna i Annehems lokaler har vi haft förmånen att följa Hyllies och Point Hyllies utveckling. Hyllie är en oslagbar plats att vara på ur ett kommunikations- och framtidsperspektiv. För oss var möjligheten att påverka kontorslokalerna avgörande för flytten. Vår outsourcing-verksamhet växer ständigt och flexibiliteten avseende utformning och möjligheterna till utökning betydde mycket. Vi har haft en positiv dialog med Annehem som varit lyhörda för våra önskemål hela vägen."

 Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar