Hemma i Jönköping är Gunnar Järvhammar en känd byggherre, som bland annat tilldelats stadens stadsbyggnadspris för bostäder såväl som kommersiella fastigheter.
Nu satsar familjekoncernen alltså på bostäder i Hyllie, 70 stycken hyres- och bostadsrätter. Planen är att både bygga och förvalta bostäderna - givetvis ur ett hållbart perspektiv.
- Vi vill ju gärna vara med i Hyllie. Vi vill vara med Malmö, och vi vill utveckla och bygga 400-500 lägenheter att förvalta i egen regi, det är en av anledningarna till att vi är i Malmö, säger Gunnar Järvhammar.
- Det har ju hänt jättemycket med Malmö de senaste femton åren, konstaterar hans dotter Angelica Järvhammar Hanéll, som också är engagerad i familjekoncernen.
- Och så finns det en internationell prägel i Malmö som man inte hittar på andra ställen i Sverige, säger hon.
Att det är ett helt nytt område under uppbyggnad avskräcker inte.
- Vi tror att det är ett bra framtidsläge, säger Gunnar Järvhammar, som känner sig ytterligare övertygad om Hyllie sedan sitt första besök på nyöppnade Emporia.
- Vilken fantastiskt byggnad - jag är oerhört imponerad.

Allt - och lite till
- Hyllie är intressant på flera sätt - det är en knutpunkt, med enormt mycket spännande som händer här, och då är det ju klart att vi vill vara med. Du har närhet till kontinenten, shopping, nöjesutbud, parker, natur - i Hyllie får man ju allt och lite till, säger Angelica Järvhammar Hanéll.
Det är dock inte första gången Lustgården bygger i Malmö - men första gången helt i egen regi.
- Vi har tidigare byggt tillsammans med Bygg Vesta, i Västra hamnen så vi har varit med här nere rätt länge, berättar Gunnar Järvhammar.
Standarden i Lustgårdens bostäder är hög. Målet är kort sagt att boendet ska vara så bra att hyresgästen inte vill flytta. Bostadsrättsstandard, som Angelica Järvhammar Hanéll, uttrycker det.
- Du får trägolv och helkaklat badrum hos oss, säger hon.
- Vi brinner med passion för innovationer som gör att vi får till bra grejer och kvaliteter, och har förmågan att producera hyresrätter, konstaterar Gunnar Järvhammar.

Personlig kontakt och tillgänglighet
- En annan sak som jag tror är rätt ovanligt är att vi är en liten aktör som finns väldigt nära våra hyresgäster, vilket jag vet att de uppskattar. Vi är tillgängliga dygnet runt på telefon, och det kan till exempel vara jag som byter glödlampor, delar ut hyresavier och rensar i rabatterna, säger Angelica Järvhammar Hanéll.
Målsättningen är att ett rapporterat fel alltid ska åtgärdas inom 24 timmar.
- Vi har det lilla företagets förmåga att hantera service snabbt, säger Gunnar Järvhammar.
Men engagemanget för hyresgästerna sträcker sig längre än så.
- Vill ha en bra mix av hyresgäster, alltså både unga och äldre. Vi tror att det är viktigt för att folk ska kunna bo tillsammans och trivas, säger Gunnar Järvhammar.
Lustgården förmedlar själva sina hyresrätter.

 

Hyllie.com sätter betyg på Lustgården AB

Lustgården AB siktar högt - och engagerar sig med det lilla familjeföretagets glöd i bostäderna som man även ska förvalta i framtiden. Det här är en byggherre som levererar på alla nivåer - från blixtsnabba åtgärder vid felanmälningar till att vinna åtråvärda priser i stadsbyggnad. Lustgården har en ogenerad och uppriktig tro på framtiden i Malmö - både vad gäller Hyllie som bostadsområde, och på sin egen utveckling som förvaltare.

Kaxighet: 10

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 7

Internationell: 8

Klimatsmart: 8

 

Röster från omvärlden

Josephine Nellerup, planchef Malmö stad:

"Gunnar Järvhammar är en sann entreprenör och ser möjligheter istället för problem. Lustgården står för småländsk ekonomisk genomförbarhet med hyresrätter i fokus och har höga ambitioner att realisera stadsbyggnadsvisioner."

Ulf Jansson, arkitekten bakom Lustgårdens byggnation i hyllie, Arkitekthuset:

"När Gunnar Järvhammar är entreprenör är inget omöjligt. Hah har en mycket hög kravnivå på utformning och gestaltning, dock med ekonomiskt tänkande. Han deltar alltid aktivt i sina projekt, vilket ger spännande och intressanta diskussioner vid framtagandet."

 

Läs fler porträtt av Hyllies aktörer