Malmös bostadsjätte MKB var först ut som bostadsaktör med sitt första spadtag i nya Hyllie. Redan den 2 december 2011 satt den symboliska spaden i jorden för de två huskropparna med 89 klimatsmarta lägenheter längs Hyllie Boulevard.


Angelägna om att trampa upp stigen
- Vi är angelägna om att ta täten när det gäller nya områden som exploateras, så att vi drar med övriga byggherrar genom att visa att vi vågar satsa, säger fastighetschef Pål Svensson som hoppas att bouelevardkollegorna JM och Peab inte ska vara sena att hänga på med byggstarter.
Han erkänner utan omsvep att MKB tvekade aningen om Hyllie i början, men inte längre. Istället har Hyllie nyligen klättrat inom MKB:s interna ranking för potentiellt intressanta områden för nyproduktion.
- Vi har inte bestämt något än, men vi ser tendenser som gör Hyllie ännu mer intressant nu. Till exempel vill många företag placera sig där med kontor, eftersom det är en strategisk plats.

Rätt med hyresrätt
Det stora testet, anser Pål Svensson, blir Emporias öppning i höst - hur marknaden tar emot det gigantiska köpcentret och om det väntade flödet av människor, varor och tjänster brakar igång.
- Det känns rätt att hyresrättsformen är först ut i Hyllie. Många vill testa platsen innan innan de binder kapital i bostadsrätt.
De 89 klimatsmarta hyresrätterna får hög standard, bland annat kommer hyresgästerna att kunna välja till tvättmaskin och torktumlare om de önskar. Marknadsplatsen 3 som bygget heter, kommer att utformas i enlighet med visionen om nya Hyllie som Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel, vilket innebär högre krav än Boverkets byggregler avseende innemiljö, material och energi. Till exempel får det ena huset sedumtak och det andra en solenergianläggning.

Gammalt och nytt
MKB är inte bara en stor hyresvärd i Malmö med sina 33 procent av hyresrättsmarknaden, utan även i de angränsande områdena Kroksbäck och Holma - som även de hör till stadsdelen Hyllie. Nybygget i Hyllie innebär en breddning av kvalitet och prissegment i hyresområdet, och öppnar möjligheterna för boende att flytta inom området även när de får förändrade behov i sin livssituation.
- Vi är ju väldigt noga med att när vi bygger nytt är det med högsta möjliga kvalitet till bästa pris för att våra lägenheter ska vara så konkurrenskraftiga som möjligt.
Att det nya och det gamla Hyllie växer samman till ett enda Hyllie är en hjärtefråga för MKB.
- Målet är en stad som hänger ihop, där man lätt kan ta sig mellan ny och gammal bebyggelse, säger Pål Svensson.

Bygga broar
Placeringen av det nya familjebadet i Kroksbäck är en seger i sig, och han hoppas också på att en överdäckning av Annetorpsleden blir verklighet.
- Ska man integrera våra ytterområden så ska människor kunna ta sig mellan och igenom dem. Som nu är det starka barriärer man måste ta sig runt. Det vill vi bryta upp, så att det blir en enda stadsdel som man kan flanera igenom.
Och det är inte bara i nya Hyllie MKB satsar - även i östra delen av miljonprogramsområdet Holma bygger man nytt, i ett samarbete med Riksbyggen. De 1100 nya bostäderna, Holmastan, ska bidra till för att förtäta stadsdelen.

När börjar ni bygga i nya Hyllie?
- Den sista bygglovsansökan är inne nu, och MKB kommer att börja våra markarbeten i augusti och börja bygga i september, så vi håller planen som vi lagt upp.
Första inflyttning beräknas till våren 2014.

 

Hyllie.com sätter betyg på MKB

Kaxighet: 8

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 8

Internationell: 4

Klimatsmart: 8

MKB är den stora snälla jätten som banar väg så att övriga bostadsaktörer ska våga sätta sina spadar i den obrutna marken. Samtidigt vurmar aktören för stadsdelen som helhet, och ingen ska lämnas utanför. Får MKB råda blir barriären i form av Annetorpsleden ett minne blott, och Hyllie en blommande stadsdel med både gammalt och nytt.

 

Röster från omvärlden

Ingrid Molin, hyresgäst MKB i Kroksbäck sedan 29 år:

- Jag tycker att MKB är väldigt serviceminded. Jag trivs bra här i Kroksbäck och vi har haft en duktig husvärd som vi fått mycket bra kontakt med. Systemet med en husvärd är bra, som hyresgäst känner jag att jag blir sedd och får ett personligt bemötande.
- Att vi blir mer sammankopplade med det här nya fina området som växer fram,  och att det börjar växa ihop med Kroksbäck det känns mycket bra. Vårt område rycks upp och dras med när Hyllie blir nytt och fräscht. Det nya Hyllie är bara positivt, både med den nya skolan och simhallen, det behöver vi verkligen.

Elvedin Padjan, husvärd MKB på Bellevuegården:

- Jag har jobbat tre år hos MKB och trivs jättebra. Här finns alla möjligheter att utvecklas inom företaget. MKB har olika trappor - man kan bli fastighetsskötare, husvärd, kundvärd, eller jobba med nybyggnation, teknik, IT eller ekonomi -  det finns massor av möjligheter. Företaget tar väl hand om mig som anställd. Jag har gått flera kurser, både som MKB anordnat och som andra arrangerat och MKB bekostat. Vill man utvecklas inom företaget och söka en annan tjänst är det inga problem, då får man hjälp att göra det.

 

Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar