Gunnar Nevstens morfar var byggmästare, och Gunnar själv har alltid jobbat med bostäder. I det egna familjeföretaget i Malmö finns dels ett gammalt bestånd med fastigheter runtom i staden, dels de nybyggda lägenheterna i Västra hamnen - och snart den kommande byggnationen i Hyllie.
När det gäller jämförelsen mellan nybyggt och äldre är Gunnar Nevsten bestämd - nybyggt är bättre.
- I nyproducerade lägenheter har du en annan standard än i gamla. Det är tyst, bättre klimat, du har återvinning av luften, vilket ger ett behagligt klimat inomhus - inga fönster som drar.
Som en mindre, lokal aktör är egen förvaltning och långvariga hyresgäster något Nevsten Fastighets AB föredrar. Därför bygger man med ett långsiktigt perspektiv.
- Jag tänker på att bygga bra bostäder för hyresgästen, det ska vara ett bra boende. Vi börjar alltid med planlösningar, så att hyresgästen ska tycka att det är en bra lägenhet. Sen ska det vara ett bra hus att bo i och så ska det vara ett bra område att bo i - de tre nivåerna jobbar vi med.

Odlingar och samling kring pumpen
Det blir 85 hyresrätter och 20 bostadsrätter i kvarteret som ligger söder om Hyllie Allé. Lägenheterna blir yteffektiva, med öppen planlösning för kök och vardagsrum. Det kommer att finnas odlingslotter inne på gården, som blir gemensam både för de boende i lägenhet och de i stadsradhus.
- Jag tror att hyresgästerna uppskattar det. Vi kommer ta tillvara dagvattnet i en brunn, och ha en gammal rickepump på gården, så att de kan använda regnvatten när de ska vattna sina odlingslotter, säger Gunnar Nevsten.
Inte bara regnet kommer man att kunna ta vara på - även solstrålarna. Dels kommer solfångare att värma vattnet, och solceller kommer att ge hushållen elektricitet.
- Solfångarna fungerar till viss del även när det är mulet. De värmer upp vattnet i tankar, och när solen inte räcker används fjärrvärme.
- Fjärrvärme är ett miljövänligt uppvärmningssätt, påpekar Gunnar Nevsten och fortsätter:
- Och så bygger vi med bra isolering så att det inte ska gå åt så mycket energi. I alla lägenheter och gemensamma utrymmen har vi FTX - från- och tilluftsventilation, där man återvinner den varma frånluften, och värmer upp tilluften med den.

Hur känns det att bygga i Hyllie centrum när det inte bor några människor där än?
- Det känns bra, vi är väldigt lugna inför framtiden. Här i Hyllie händer otroligt mycket. Sen bor det ju faktiskt människor några hundra meter bort, i Holma - varför skulle de inte vilja bo här också? Vi kommer att få bra hyresgäster här, jag har över 200 i kö redan.
Att Gunnar Nevsten tror på området råder ingen tvekan om när han beskriver platsens fördelar.
- Hyllie är perfekt för de som vill bo i gränslandet mellan staden och söderslätt, med alla stadens fördelar. Du har tågen, bussarna, Emporia, kontoren och många andra arbetsplatser, Malmö Arena, mässan, badet, skola - även en internationell skola. Allt finns där redan när den första hyresgästen flyttar in.

 

Hyllie.com sätter betyg på Nevsten Fastighets AB:
Nevsten Fastighets AB är en engagerad byggmästare som med stolthet för familjetraditionen vidare med den nöjda hyresgästen i främsta fokus. Omtanke, kvalitet, engagemang och långsiktighet präglar den här aktören som med omsorg valt allt från väderstreck till planlösningar för att de boende ska komma att trivas så bra som möjligt. Rickepumpen på gården gör att grannarna både kommer kunna vattna miljövänligt och lära känna varandra kring gårdens gemensamma odlingslotter.

Kaxighet: 7

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 10

Internationell: 7

Klimatsmart: 9

 

 

RÖST FRÅN OMVÄRLDEN

Ylva Hegelund, Kamikaze arkitekter:

- Jag tycker att Gunnar Nevsten är fantastisk att jobba med. Han engagerar sig i hela processen, och ser till alla värden i ett projekt - att lägenheterna ska vara bra för de boende, ha hög kvalitet och kunna gestaltas så som vi tänkt från början. Det är väldigt roligt att jobba för någon som bygger för att förvalta i egen regi, Nevstens Fastighet AB är ett familjeföretag som har ett långsiktigt tidsperspektiv på sina fastigheter och sätter värde på det de äger. Bostäderna ligger bra i Hyllie, det är fina väderstreck i kvarteret som är öppet och får gott om solljus och ligger intill en öppen yta. Vi har också varit väldigt måna om att skapa ett trevligt och mångfacetterat kvarter - det är väldigt stor variation i hur lägenheterna ser ut, och alla har en egen uteplats eller balkong. Gunnar tänker på miljön och sina hyresgäster, och min uppfattning är att han hittills lyckats jättebra med att få folk att trivas.

 

Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar