I slutet av 2010 stod parkeringshuset klart. En stor byggnad som hämtat färgerna från naturens förändring genom årstiderna. På nära håll ser man att det är löv, i grönt, gult, orange och rött som är avbildade i glasfasaden.
- Ibland tror besökare inte att det är ett parkeringshus, de tycker att det är för fint för det, säger Nina Lundbladh, expeditionsansvarig på Parkering Malmös kundcenter i Hyllie.

Parkera - och hoppa på tåget
Parkeringshuset rymmer 1 400 bilar, 49 motorcyklar och drygt 1 000 cyklar. Med Citytunnelstationen ett stenkast bort är parkeringshuset av så kallad "park and ride"-modell.
- Tanken är ju att man ska ställa bilen här för att ta tåget, antingen in till stan eller över Sundet. Det blir både miljövänligare och billigare. De flesta kunderna är pendlare men vi har också många charterresenärer som parkerar sin bil här innan de tar tåget vidare till Kastrup, säger Nina Lundbladh.
Och så är det ju alla bilister som besöker mässor och sportevenemang i Hyllie. När de stora utomhusparkeringarna inte räcker hjälper parkeringshuset till.

Från biltvätt till turistinfo
Flera olika plustjänster erbjuds. Fem olika hyrbilsföretag låter sina kunder hämta upp nyckeln eller lämna tillbaka bilen på Parkeringshuset Hyllie. Såväl däckfirma som biltvätt huserar i byggnaden. Och för den som kör motorcykel finns skåp, att lägga in hjälm och kläder i, att låna.
Dessutom finns här turistinformation och möjlighet att köpa och ladda Skånetrafikens Jojo-kort. Samarbetet med Skånetrafiken är gott och kommer kanske att utökas framöver.
- Jag kan tänka mig att det kommer att finnas ett ökat behov att fylla i takt med att folk flyttar hit, säger Nina Lundbladh.
Som expeditionsansvarig träffar hon dagligen flera av Parkeringshuset Hyllies kunder. Det är ett omväxlande jobb där ingen dag är den andra lik:
- Jag tycker om kundkontakten och att kunna hjälpa människor med olika saker. Vi hjälper folk med allt från att låna ut plåster till att ladda deras Jojokort och med att berätta hur de ska ta sig till olika ställen eller var toaletten finns.

Utökning av kundcentret
Snart kommer de som vill lösa månadskort också att kunna göra det på plats i Hyllie, istället för som idag på Östergatan i city.
- Uthyrningssystemet ska utvecklas och lokalerna byggas ut. Kundcentret kommer att bli större och då hamna längre ut mot gatan, det är väldigt bra, säger Nina Lundbladh.
Cykelparkeringen av bike and ride-modell är ett samarbete med Malmö stad där både vanliga tvåhjulingar och större familjecyklar ryms. Den inhägnade, låsta delen har plats för 122 cyklar och använder Jojokortet som nyckel. Möjlighet både till vila och cykelmek finns. Dessutom finns här dusch, toalett och förvaringsboxar.

Hyllie.com sätter betyg på P-hus Hyllie

Kaxighet: 5

Visionär: 8

Nätverksentreprenör: 10

Internationell: 1

Klimatsmart: 8

Ett parkeringshus som skiftar uttryck beroende på var betraktaren står. Och det är bara utsidan. På insidan samsas bilister, cyklister och kollektivåkare. Alla blir hjälpta av PMalmös duktiga och engagerade kundservice. Med öppettider som slår det mesta och med goda råd, cykelpumpar, tvättmöjligheter, loungesoffor och pendlarkort har de något att ge till såväl två- och fyrhjulsburna som rälsfrälsta. "Vi skapar plats", säger de på Parkering Malmö själva. Hyllie.com konstaterar att de skapar så mycket mer.

 

Så tycker omvärlden om P-hus Hyllie

Gunn Andersson, säljkanalansvarig Serviceombud & Ombud, Skånetrafiken:
"P-huset Hyllies kundcenter är ett av Skånetrafikens serviceombud med fullservice och vårt samarbete fungerar jättebra. Att besökare kan få personlig service varje dag mellan 06 och 24 är ju fantastiskt. Personalen är väldigt professionell och serviceminded. De är vana vid att bemöta kunder och är duktiga på att informera och sälja våra produkter. P-huset Hyllies kundcenter hjälper också till då våra kunder drabbats av förseningar och liknande. De anställda är engagerade, ambitiösa och kommer ofta med bra idéer och synpunkter till oss. Parkering Malmös visioner för P-huset Hyllie passar Skånetrafiken väldigt bra."

Tina Giannopoulou, projektledare, Gatukontoret Malmö stad:
"Det är inte många städer i Sverige som kan erbjuda cykelparkering i ett Parkeringshus på det här sättet. Vårt samarbete med PMalmö innebär att våra kunder, cyklisterna, kan utnyttja deras kundcenter. Där är personal närvarande ända till midnatt och det finns nästan alltid någon som kan hålla ett öga på cyklarna. Det är bra för tryggheten och lyfter hela cykelparkeringen. När betaldelen av cykelparkeringen blir permanent kommer de som vill ha en plats där också att få hjälp med det genom P-huset Hyllies kundservice. Att vi kan samla allas resandebehov under ett tak på det här sättet är positivt och jättekul."

Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar