Percy Nilssons dröm om Hyllie har funnits sedan början av nittiotalet, då den skrevs in i Malmös översiktsplan. På den tiden var Hyllie en leråker - idag vallfärdar tusentals människor dit för olika arrangemang i Malmö Arena, och spadtag efter spadtag vittnar om att allt fler byggherrar tror på området.

Hur känns det?

- Jag har ju försökt många gånger, men det var inte så enkelt att bli trodd. Jag hade inte tron att jag skulle fixa allt, men jag lyckades, och det är jag väldigt glad över.

Percy Nilsson åsyftar sin kamp för Hyllie och Malmö Arena, något som med vattentornet som enda granne satt det nya Hyllie på kartan.
- Det är mina teorier om att bygga på infrastruktur som varit rätt tankar - men det är inte jag som skapat infrastrukturen. Det var bara att ingen förstod det då, det var bara jag som trodde på det.
Idag, med Malmö city fyra minuter bort, världen runt hörnet och smidiga proppfria bilvägar är Hyllies infrastruktur oklanderlig. Precis som arenan, ritad av Gert Wingårdh och hans stall av arkitekter.
- Det är ju den fjärde arenan som vi ritat, säger Percy Nilsson, och fortsätter.
- När vi insåg att de tre första inte blev som vi ville, så satt jag mig ner tillsammans med Mats Mattsson, som är arkitekt - det är han och jag som gjort grunderna till det här. Mats har dessutom god kontakt med Wingårdhs, vilket var en bra kombination och blev början på vårt samarbete. Gert har lyckats väldigt bra med arenan - men det var inte självskrivet - vi kom på att den var för liten så då byggde till, vilket gjort att det har blivit väldigt bra och inte finns något vi vill ändra på.

Förstående arkitekter
- Det som jag tycker är bra med Wingårdhs är att de lyssnar på beställaren och inte bara kör på med sina egna idéer. Det har gett mig och Mats Matsson möjligheter att skissa och rita funktioner som vi tycker ska funka. Gert Wingårdh varit väldigt tillmötesgående och lyhörd.
Efter Loreens framgångar i schlager-EM har Malmö Arena blivit en het kandidat som tävlingsarena 2013.

Vad tror du - får ni schlager-EM?

- Ja, vi har ju stora förutsättningar, säger Percy Nilsson och räknar förutom närheten till Copenhagen airport upp tekniska detaljer som att fibernätet garanterar att det inte kan bli avbrott i en direktsändning, och att arenataket kan bära 100 ton - på sina ställen 180 - i upphängd utrustning som strålkastare och kameror.
Dessutom finns gott om loger och plats för en publik på 12 000 människor. Och sist men inte minst - där finns Percys restaurang, med sin vällagade skånska husmanskost.
- Vi har god mat - det är välkänt i artistvärlden. Bara det kan vara en avgörande faktor, säger Percy Nilsson.

16 våningar hotell
Hans nästa projekt i Hyllie är hotell och därefter kontor. Hotellet, som står klart i december 2013, kommer att ligga utmed Hyllie Boulevard och kommer att byggas samman med arenans norra gavel. Det blir 16 våningar högt och får omkring 320 rum.
- Projektet är i full sving och detaljplanen är förhoppningsvis klar i augusti/september, därefter kan vi börja bygga. Kontoret bygger vi först i etapp två - när vi är färdiga med hotellet, eller under byggtiden - det beror på hur samhället förlöper.

Vad är Hyllies största utmaning?

- Hyllie har en fantastisk framtid, utan problem. Det är en viktig sak att marken ägs av Malmö stad, vilket är viktigt för bebyggelsen som görs. Vem som helst får inte köpa mark och bygga. Malmö stad styr genom att ställa krav vilket gör att det blir ett intressant område. Infrastrukturen är en av Europas bästa och vi får en internationell skola vilket gör att stora internationella företag kommer att etablera sig här. Det finns bara fördelar för stadsdelen.

Du är snickare och började som byggjobbare. Blir du aldrig sugen på att själv ta på dig blåstället och skita ner nävarna?
- Det är det jag gör - jag gör allting själv hemma! Jag anlitar aldrig någon. Det var inte mer än fyra år sen jag snickrade ihop mitt hus. Det sitter i händerna - det kan man aldrig ta ifrån mig. Att snickra är som att lära sig cykla.

 

Hyllie.com sätter betyg på Percy Nilsson/Parkfast

Kaxighet: 10
Visionär: 10
Nätverksentreprenör: 7
Internationell: 7
Klimatsmart: 9

Percy Nilsson är Hyllie. Han är mannen som såg potentialen i leråkern redan för 20 år sedan och kämpade in den i Malmös framtid. Utan honom hade arenan inte stått där, och utan hans engagemang och driv hade entusiasmen och tron på det nya området inte nått den kaliber den har idag. Att utmanaren herr Nilsson har tyngd i sina ord råder inget tvivel om idag. När Percy talar lyssnar byggherrarna i Hyllie. Och när han konstaterar att uppstickaren har en fantastisk framtid är det ord och inga visor.


Så säger omvärlden om Percy Nilsson

Börje Klingberg, fastighetsdirektör, Malmö stad:
- Percy Nilsson är Malmösonen och entreprenören som målmedvetet och med stort hjärta byggt och nu driver en arena av världsklass för Malmöborna, Öresundsregionen och södra Sverige. Stora initiala investeringar har varit helt avgörande för utvecklingen av Hyllie. Någon måste gå före med investeringar för att andra ska våga följa efter. Percy var den som vågade gå före. Skräckscenariot i stadens riskanalyser var att Hyllie skulle starta med en korvkiosk på åkern. I stället fick vi genom Percys projekt bland annat en förnämlig arena och ett stort shoppingcenter. Redan 2001 träffades ett markanvisningsavtal med Percy Nilsson för utveckling av hans projektidé. Intresset för byggnation i Hyllie var mycket svalt vid denna tid och tiden därefter bland börsnoterade företag inom bygg- och fastighetsbranschen, eftersom det var svårt att förutse utvecklingen och motivera framtida investeringar. Nu har pendeln svängt och sedan ett antal år tillbaka är intresset mycket stort. Percys projekt har haft stor betydelse för den positiva utveckling vi nu ser i Hyllie.

Gert Wingårdh, arkitekt, Wingårdhs arkitekter:
- Percy är en STOR personlighet och en härlig entreprenör! Att Hyllie händer är till stor del Percys förtjänst. Vi är stolta över Arenan och samarbetet. När jag nyligen medverkade i Uppsala på en "relationsdag" var Percy översvallande positiv till våra insatser. Mycket generöst från en man med STORT hjärta!

 

Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar