Riksbyggen har två projekt i Hyllie, ett på vardera sida Hyllie Allé, som båda omfattar cirka 75-80 bostadsrättslägenheter. Närmaste byggstart är det nästa år, för kvarteret norr om allén, som kommer att vätta mot Hyllie Allétorg.

Tygelsjöstigens välbevarade pilallé som går diagonalt över gatan Hyllie Allé, blir någon form av brytpunkt för Söderslätt och den nya stadsdelens bostäder.

- Hyllie är lite som ett Kinderägg, säger Camilla Thermaenius.

- Man får allt i ett, både stad och landsbygd. Det tjatas om hur unikt Hyllies läge är, men det ÄR det verkligen! Med shopping, fritid, bad, arenan … Det kraftcentrat som det bildar, den kombinationen av service, rekreation och kommunikationer, är just unikt.

 

Nu ska bostäderna sättas på kartan

Faciliteterna finns alltså redan på plats eller är under uppbyggnad. Läget är perfekt, och Hyllies enda utmaning nu är att sätta bostäderna på kartan, menar Camilla Thermaenius.

- Man vill ju ha färdiga, attraktiva, trygga miljöer. Och där är Malmö stad med och driver på. Till exempel ligger man redan långt fram med planeringen av förskola och skola.

Färdigställandet av huvudstråket Hyllie Allé påbörjades redan i somras - något man annars brukar vänta med tills alla hus är färdigbyggda. Både för att välkomna såväl besökare som gatans första hyresgäster, men också för att underlätta pågående byggarbeten. (Se artikeln Nu börjar färdigställandet av Hyllie Allé)

Trots närheten kommer bostäderna vid Hyllie Allétorg att kännas avlägsna storstadspulsen kring Emporia och Stationstorget. Camilla Thermaenius målar med ord upp en småstadsidyll med slutna kvarter och platser med mer mänskliga mått.

- Riksbyggens hus har solsidan mot torget, och det kommer att ge både fin utsikt och mycket ljus. Det kommer att bli jättefina bostadsmiljöer, säger hon.

Huset ligger sydvästligt, och det blir ett fint hörn mot allétorget.

- Det blir genomgående lägenheter, och så har vi en liten avknoppning med bostäder med små täppor på bottenvåningen.

Alla lägenheter får alltså balkong eller uteplats, och med varje lägenhet ingår medlemskap i bilpool.

- Det blir även en gemensam lokal i huset - vi vill ha liv och rörelse på torget - och generösa cykelförråd. Högst upp kommer det att bli någon form av takterrass.

 

Medlemsägd samhällsbyggare

Riksbyggen är inte vilken byggherre som helst. Det som gör företaget unikt är att det är kooperativt, ägt av bostadsrättsföreningar och fackföreningar.

- Vi har ingen kvartalsrapport eller aktieägare utan är till stor del medlemsägda.

Riksbyggens två stora affärsområden är dels bostäderna man bygger, dels förvaltningen av dessa bostäder.

- Så vi är med kunden hela vägen, och fortsätter att förvalta när man flyttat in i sin nya bostad.

Därför kommer förvaltningsaspekten in tidigt i processen, med långsiktiga och över tid hållbara material och lösningar.

- Vi har ju höga interna krav på våra bostäder, energimässiga krav under systemet Miljöbyggnad, där våra hus lägst får nivån silver, den näst högsta nivån.

- Samtidigt är det viktigt att vi bygger prisvärda bostäder som våra kunder har råd att köpa. Givetvis är det en utmaning att förhålla sig till alla krav, men också till logistiken när så många bygger samtidigt på samma plats.

 

Stasning på Homastan

En annan unik aspekt av Riksbyggen är satsningen på Holmastan. Ett stenkast från de planerade bostäderna i Hyllie, bortom familjebadet som byggs i Kroksbäcksparken, satsar byggherren även på att bygga nya bostäder i det klassiska miljonprogramsområdet Holma tillsammans med MKB.

- Som samhällsbyggare är vi ju stolta över att kunna driva och bidra till nyskapande och kreativ stadsutveckling även i befintliga stadsdelar i Malmö. Det gör vi i Holmastan, säger Camilla Thermaenius.

 

RÖSTER FRÅN OMVÄRLDEN

Lasse Vretblad, Arkitektmagasinet:

"Vi har varit med ända från början under den långa tid som byggherredialogen pågått för att tillsammans med andra byggare och arkitekter utveckla den renodlade bostadskvarteren i Hyllie, alltmedan medias och allmänhetens fokus har varit och fortfarande är, på området kring stationen. Både vi som arkitekter och Riksbyggen har varit djupt engagerade i denna lärorika men tyvärr alldeles för långa process. Engagerade är vi trots det alla fortfarande."

"Kvarteren som Riksbyggen och vi tillsammans jobbar med kommer att forma bostadsstadsdelens hjärta och våra gemensamma höga ambitioner från den planprocessen finns fortfarande där. Första etappens bostäder, Hyllie Allétorg, med läge direkt vid stadsdelens torg, blir en attraktiv plats att bo på och har en viktig roll i stadsbilden. Vi ser fram mot att kunna avsluta det jobbet med samma ambitioner som vi började och att Hyllie nu växer till en komplett bostadsmiljö med den höga kvalitet vi tillsammans jobbat för. "

 

Karl-Eric Calling, ordförande Riksbyggens BRF Malmöhus nr 24:

"Att ha Riksbyggen som förvaltare är bra. Det är stabilt och vi har en dubbelriktad kommunikation, som är viktig därför att vi som bostadsrättsförening kan ha synpunkter som enligt förvaltaren kanske inte är de rätta, och där har man stor hjälp av Riksbyggen, som kan, som har kompetensen. Man måste respektera det som man förvaltar för medlemmarnas räkning, och det gör Riksbyggen."

"Riksbyggens engagemang i projektet Holmastan är intensivt och nytänkande. Det är ett oerhört spännande projekt - dels för oss, dels för MKB som tillsammans med Riksbyggen bygger ett gemensamt fastighetsbostånd med både bostadsrätter och hyresrätter, som anpassas till befintliga fastigheter. För oss innebär det nya grannar, och ett nytänkande runtomkring oss, med miljötänket och allt det där. Jag tycker att det här är en oerhört spännande tid och hoppas att jag finns kvar och får uppleva det när det står klart."

 

Hyllie.com sätter betyg på HSB

Riksbyggen är en medlemsägd, samhällsvurmande byggherre med fackföreningar i ryggraden. Människan såväl som tryggheten i området är viktig, och att bygga vettigt och med samhällsaspekt ligger nära om hjärtat. Riksbyggen satsar inte bara på nya Hyllie centrum - utan även på grannen Holma, som får nya bostäder på andra sidan av det nya familjebadet som står klart 2014 - ett samarbete med det kommunala fastighetsbolaget MKB.

 

Kaxighet: 7

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 10

Internationell: 7

Klimatsmart: 10

Här kan du läsa fler intervjuer med Hyllies aktörer.

Här kan du läsa mer om Riksbyggens projekt i Hyllie.