Trivsel, medvetenhet och kontroll hela vägen. Detta har genomsyrat Roth Fastigheter sedan byggföretaget startade i början av 1930-talet. Familjeföretaget, som idag drivs av bröderna Rikard och Anders Roth, har hyreslägenheter på flera platser i Malmö.
Med de planerade 53 hyresrätterna i Hyllie passeras flera gränser.
- Då har vi över 400 hyreslägenheter i Malmö. Att vi är först ut med bostäder i Hyllie känns extra kul, säger Rikard Roth.

Visningslägenhet klar nästa vår
Det första spadtaget för bygget i Hyllie Allé togs i slutet av mars 2012. Då planterades det magnoliaträd som blir en del av fastighetens gemensamma innegård.
Under våren fortsätter det förberedande mark- och grävarbetet innan stommen till fastigheten gjuts.
Redan våren 2013 ska en visningslägenhet stå klar. Roth fastigheter kan idag inte säga exakt när övriga bostäder är klara för inflyttning. Förhoppningen är så tidigt som möjligt på hösten 2013.
- Som liten aktör sköter vi alla våra byggprojekt och leverantörskontakter själva, vilket innebär att vi kan testa ny innovativ byggteknik och lösningar. Men det betyder också att vi har extra bra kontroll på kostnaderna, säger Rikard Roth.

Elementfritt och med egen tvättmaskin
Högkvalitativa bostäder med det lilla extra, utan att för den saken skull vara lyxbostäder.
Så beskriver Rikard Roth själv de planerade hyresrätterna i Hyllie.
Majoriteten av bostäderna har två rum och kök, men det finns även ett par ettor, treor och fyror i fastigheten. Ensamstående eller par med kanske sitt första barn är den största målgruppen.
- Vi tror att den målgruppen lockas mest av att bo i våra bostäder i Hyllie, säger Rikard Roth.
Förutom eget tvättutrymme och golvvärme i alla rum istället för element är samtliga bostäder utrustade med så kallade smarta hem-system, klimatsmarta lösningar för värme, kyla och ventilation som tagits fram i samarbete med Eon. Via en skärm i hallen kan hyresgästerna själva kontrollera sin energiförbrukning.

Låg energiförbrukning
Den totala energiförbrukningen beräknas att hamna omkring 42 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Målsättningen är att förbrukningen ska visas i kronor istället för kilowattimmar för att ytterligare förenkla för och höja medvetenheten hos de boende.
- Vi är inte där än, men många hyresrätter kommer med stor sannolikhet att hyras ut med kallhyra i framtiden, siar Rikard Roth.
Han positionerar gärna Roth Fastigheter som en aktör som ligger ett steg före i utvecklingen.
- Det gynnar såväl våra hyresgäster som byggbranschen och oss som företag - så varför göra det annorlunda?
Men trots målmedvetenhet och en rejäl skopa självförtroende finns en ödmjukhet hos Roth fastigheter som är svår att förbise. Inte bara är de med och ser till att Malmö som stad får fler hyresrätter - ett efterlängtat tillskott i bostadsmarknaden.
Fastigheten i Hyllie får också en påkostad tegelfasad och utsmyckade balkonger som skapar en gemytlig atmosfär tillsammans med den gemensamma innegården.

Klockren positionering
En fyra meter i diameter stor klocka på byggnadens högsta punkt är en annan detalj som blir ett landmärke för fastigheten och samtidigt skapar trivsel.
- Det ska vara lätt att se vilket som är vårt hus i Hyllie. Kan vi få hyresgästerna att känna stolthet att de bor där har vi vunnit mycket, säger Rikard Roth.
Roth fastigheter är också en aktiv part i demonstrationsprojektet Buildsmart - energy efficient solutions ready for the market, där städer, bostadsområden och forskningsinstitut från flera europeiska länder deltar. Genom återkommande möten utbyter deltagarna kunskap och erfarenheter med varandra.
Solpaneler på taket för uppvärmning av varmvatten, två parkeringsplatser med laddningsuttag för elbilar och ett medlemskap i områdets bilpool är några av Roth fastigheters klimatsatsningar utanför bostaden.
- Med bostäderna i Hyllie höjer vi ribban ett steg till. Buildsmart är en viktig arena för att både sätta vår och Hyllies gemensamma miljöprofil på kartan. En god dialog med Malmö stad och samtliga aktörer i samsyn Hyllie är lika viktig för Hyllies utveckling, säger Rikard Roth.

 

Hyllie.com sätter betyg på Roth Fastigheter

Kaxighet: 9

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 6

Internationell: 7

Klimatsmart: 10

Roth Fastigheter är hyresvärden som många hyresgäster drömmer om. Inte bara satsar de på nya miljötekniska lösningar som de boende själva kan styra. Deras hyresrätter är också ett välkommet tillskott till boendemarknaden - i så väl Malmö som Hyllie. Lägg till en hög ambition att följa med i så väl den nationella som den internationella byggutvecklingen - och det är lätt att förstå varför Roth Fastigheter är en aktör som kommer fortsätta att ligga steget före.

 

Så betraktas Roth fastigheter av omvärlden

Carsten Andersson, arkitekt, CA Arkitekter:
"Det finns en ambition redan i Hyllies detaljplan att ge området en tidsegen personlighet och attityd. Och Roth fastigheter har verkligen satsat på att följa detta på ett realistiskt och genomförbart sätt som är imponerade. De vågar gå sin egen väg och samtidig skapa trivsamma boenden som människor har råd att bo i. Roth Fastigheter är dessutom en härlig uppstickare bland de större och mera etablerade aktörerna i Hyllie."


Peter Söderlin, förvaltare, Stadsbostäder:
"Vi har samarbetat i många år med Roth fastigheter och förvaltar deras fastigheter på flera platser i Malmö. Det finns ett stort engagemang från båda parter, vi har ett kontinuerligt utbyte av tankar kring nya effektiva lösningar. Allt fler hyresgäster ställer krav på sitt boende. Och tillsammans med Roth fastigheter blir vi lite av pionjärer för de klimatsmarta hemmen i Hyllie. Att vi blir först ut med bostäder i området känns extra spännande."

 Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar