Första etappen i Hyllies vattenpark är redan klar - vilket innebär att större delen av parken redan är byggd. Och redan i sommar kommer de första Malmöborna hitta hit - i samband med Sommarscen Malmö och den vandrande teaterföreställningen Alla dessa hål i livet - recycled.
Hittills finns här gräs, kullar (tänk Kroksbäckskullarna i miniatyr) och en plantering med 130 körsbärsträd - Generationsskogen, där Malmöbor kunnat köpa minnesträd och skänkt till framtida generationer. Men på så när som på en liten damm för regnvatten lyser vattnet med sin frånvaro - än så länge.
- Men det kommer att bli en 80 meter lång kanal genom parken, där en del av kanalen ligger upphöjd, berättar Eva Delshammar.

Enkla vattenövningar

Tanken är att parken ska bli en hyllning till det livsviktiga vattnet och dess kretslopp, med pedagogiska platser där skolklasser och andra besökare kan uppleva och göra enkla övningar för att bli nyfikna på vattnet och vattnets egenskaper.
- Det kommer att finnas vattenrännor i marken, och man ska kunna slussa en barkbåt längs kanalen, kunna styra vattnet lite, kanske ha ett båtrace om man vill, fortsätter Eva Delshammar.

Tillsammans med VA Syd
- Vi gör det här tillsammans med VA Syd, som levererar vatten till alla Malmöbor. Det finns många viktiga miljöfrågor att berätta om.
Till skillnad från det stängda vattentornet ska vattenparken vara öppen dygnet runt.
- Det är en allmän park som kommer att vara öppen dygnet runt, så den måste vara superrobust, vilket är en av våra stora utmaningar. Och att experimenten är enkla och lättinstruerade, säger Eva Delshammar.

Lekfullt och brokigt
Hon beskriver det som en lekfull miljö med moderna uttryck, där ljussättningen av vattentornet är en av komponenterna. En annan är ett brokigt trädtorg vid entrén mot Hyllie stationstorg, där alla träd är av olika sort. En tredje är mosaikmuren som hade en pampig vernissage redan i september 2011, och redan gett området en både barnslig och mänsklig touch.
- Vi fick hjälp av ungefär 450 skolbarn från Holma och Kroksbäck, som under ledning av två konstnärer designat egna figurer med kakelplattor som sedan sammanfogats till en mur. Vi vill att barnen ska känna att det nya Hyllie är deras, och göra dem medvetna om hur nära det faktiskt ligger.
Vattenparkens andra etapp kommer att byggas under 2013, och hela parken står klar 2014.

Hyllie.com sätter betyg på Vattenparken

Kaxighet: 8

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 10

Internationell: 4

Klimatsmart: 10

Malmö stads vattenpark i Hyllie ligger i täten när det gäller att ge Hyllie ett grönt mervärde, en porlande lunga där besökare från hela Malmö både kan andas ut och lära in. Miljömedvetenheten kommer på köpet med den fostrande andan om det livsviktiga elementet, och ambitionen att involvera andra är hög - såväl skolbarn som pedagoger har fått bidra med mosaik och pedagogiska idéer för parkens utformning. Dessutom vågar man bjuda in ett vandrande teatersällskap redan innan parken är klar, för att sätta den på kartan.

Omvärlden om Vattenparken

Marie Norrthon, producent, Alla dessa hål i livet - recycled:
- Vi tycker att det är väldigt spännande att jobba på, som vi kallar det, ofärdiga platser. Nu är ju Sommarscen Malmö och Malmöborna som ser föreställningen med och definierar Vattenparken och användningen av den, genom att vi får lov att lägga en upplevelse med konstnärligt innehåll där. "Alla dessa hål i livet - recycled" i Hyllie är ett bra exempel på hur man kan samarbeta mellan olika förvaltningar inom Malmö stad. Sommarscen Malmös verksamhet handlar om att ta Malmöborna till nya platser i staden och låta dem turista i sin egen stad, och det är roligt att vi kan bidra med att visa den här platsen på ett nytt sätt. Jag ser också som Malmöbo fram emot när Vattenparken är färdig och fått sitt pedagogiska innehåll.

Missa inte föreställningarna med start 13 juni!

Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar