Att Malmö Arena är en succé råder inget tvivel om. Frågar man Percy Nilsson är det mycket lite han vill ändra, så här med facit i hand.

Och att Emporia blir magnifikt har nog ingen missat. Ett shoppingcenter utöver det vanliga, ett sagolikt bygge med 220 butiker och restauranger, som dessutom bjuder in den som vill till paus och picknick i den gröna takparken. (Läs mer om Emporia i intervjun med Gert Wingårdh)

Wingårdhs val av plats för det nyöppnade Malmökontoret var självklart.

- Först och främst har vi ju våra projekt i Hyllie, och vi är naturligtvis intresserade av att vara nära byggarbetsplatsen. Sen är det ju en av de mest expansiva delarna i Malmö, berättar Joakim Lyth, som från sitt kontor på femte våningen i arenan ser Emporia rakt över torget.

 

Satsar på Skåne

I januari 2011 flyttade Wingårdhs in i Hyllie, och idag sitter tretton personer på kontoret varav två pendlar från Göteborg. Etableringen är en permanent satsning på Malmö och regionen.

- Avstånden här är fascinerande korta - man går bara ner på perrongen och så har man Triangeln fyra minuter bort på ena hållet, och Kastrup tio minuter på andra hållet. Det märker vi också på andra hyresgäster här, att kommunikationerna och läget är helt fantastiskt.

Ni var först på plan med arenan, och snart öppnar Emporia. Hur känns det?

- Otroligt spännande. Jag började med projektet för fem år sedan. Då var arenan inte klar och Hyllie station fanns inte. Under tiden fram till idag har vi fått se hela stadsdelen växa upp - nu är det ett framväxande centrum. Och i höst när Emporia öppnar kommer tempot att rasa upp med en helt annan växel, säger Joakim Lyth och fortsätter:

- Det ska bli jättespännande att se hur det tas emot. Emporia är inget vanligt köpcenter utan för staden, utan en del i staden med bra möjligheter att komma till kollektivt. Storleken och utbudet är också slående, och det att det finns en takpark som har öppet samma tider som butikerna, där man bara kan vara, ta en paus, äta picknick eller göra olika aktiviteter.

 

Hyllie behöver mer än kommers

Han konstaterar att även om Emporia blir hjärtat i Hyllies kommersiella centrum, behövs det mer än så för att bygga upp det nya området.

- Det handlar om att man bygger blandade bostäder, att det kommer till arbetsplatser, att man förser fritidsområdet med aktiviteter och utvecklar grönområden och parkstråk ända in mot Malmö centrum. Hyllie har alla komponenter att bli en riktigt bra blandad stad, men det tar tid och är inget man bygger över en natt.

Än så länge pendlar Joakim Lyth, tillsammans med några av sina kontorskollegor, mellan Göteborg och Malmö tre till fyra dagar i veckan. Efter sommaren kommer han att flytta ner.

Hur känns det att lämna sin hemstad för en stadsdel som inte riktigt finns än?

- Det är så klart en utmaning att motivera och få med hela familjen, men det är något som vuxit fram successivt under de fem år jag arbetet med projektet. Första året reste jag till Malmö en dag varannan vecka, nu reser jag tre-fyra dagar per vecka. Att flytta hit ner känns naturligt nu, säger Joakim Lyth som varit på Wingårdhs Göteborg i 14 år.

- Göteborg har alltid sneglat på Malmö med lite avund. Vi har sett utvecklingen av Bo01, och optimismen och dynamiken i regionen, och där känns Hyllie som nästa nav i exploateringen. 

 

Hyllie.com sätter betyg på Wingårdhs arkitekter:

Kaxighet: 10

Visionär: 10

Nätverksentreprenör: 7

Internationell: 8

Klimatsmart: 9

Wingårdhs har visioner, kaxighet och oräddhet så det räcker och blir över. Emporias storslagna Panthenon-inspirerande entré i bärstensfärgat glas är bara en av många storslagna arkitektoniska inslag signerade Wingårdhs som präglar Hyllie. Wingårdhs gigantiska byggnationer i Hyllie avlöser varandra, och i framtiden hägrar såväl Percy Nilssons som Arthur Buchardts omtalade hotell - och dyker fler Hylliebyggen upp på Wingårdhs samvete är det föga förvånande - speciellt med tanke på den strategiska placeringen av Malmökontoret.

 

Röster från omvärlden

Percy Nilsson, Malmö Arena/Parkfast:

- Det som jag tycker är bra med Wingårdhs är att de lyssnar på beställaren och inte bara kör på med sina egna idéer. Det har gett mig och Mats Matsson, som också är arkitekt, möjligheter att skissa och rita funktioner som vi tycker ska funka. När det gäller arenan och Emporia har Gert Wingårdh varit väldigt tillmötesgående och lyhörd.

 

Erik Lidström, project manager Steen & Ström:

- Wingårdhs arkitekter är ett professionellt gäng med många kompetenser. Det är en stor arkitektfirma och de har resurserna att sätta till, vilket krävs i ett så stort projekt som Emporia. Det har handlat om en mångfacetterad insats, från att vara visionära i arkitekttävlingen, producera bygghandlingarna, till att göra insatser som rena inredningsarkitekter. De har en väldigt bred kompetens och många medarbetare med sina specifika nischer. Att de nu finns här i Hyllie på nära håll är naturligtvis en fördel.

 

Läs fler porträtt av Hyllies byggherrar