text Åsa Lempert
foto Mosaika

Den 28 maj inviger Kulladalsskolans barn Hyllies Vattenpark, och den 30 maj är det öppen invigning för allmänheten.
- Det är väldigt intressant att komma tillbaka och se hur parken och Hyllie växer fram, säger Anna Klara som tillsammans med sin kollega Anna Viklund gjorde den första delen av mosaiken redan under försommaren 2011.

Då stod de för processen när 16 kvadratmeter mosaiksmyckad entrémur skapades och installerades. Nu har de kompletterat med ytterligare två konstverk - dels en entré till Kretseum, VA SYDs pedagogiska hållbarhetshus, och dels den andra entrémuren till parken.
- Den första entrémuren som vi gjorde 2011 vetter mot Holma och Kroksbäck. Den nya kan man se från tågperrongen och Malmö arena. Båda verken är gjorda på temat vatten, framförallt föreställer den livet under vatten. Det som utspelar sig över vatten är det på muren vid Kretseum, som handlar mer om själva kretsloppet.

Barnens egen mosaik
Anna Klara Åhrén och hennes mosaikspecialiserade konstnärskollegor - tidigare nämnda Anna Viklund samt nytillskottet Alex Veitch, har under workshoppar i Kulladalsskolan fått barnen att skapa egna konstverk - först på papper, därefter gör de sina skisser i mosaik - som sedan pusslats samman och satts upp på plats i Hyllie. De jobbar ofta med offentliga miljöer på det här sättet - att de bjuder in människor i närområdet för att skapa en delaktighet i det offentliga rummet.
- Att barnen är med och bygger det som växer fram i deras närmiljö, skapar en gemenskap mellan dem och det nya området.
- De har varit väldigt entusiastiska allihop, och det har varit väldigt roligt att jobba med dem. Vi har lagt ihop figurer som vi tycker passar ihop, och har till exempel gjort dem som cirklar i muren som blir som tittskåp ner i vattnet.

Ser fram emot vernissage
Anna Klara Åhrén ser fram emot vernissagen den 28 maj då Kulladalsskolans elever inviger Vattenparken.
- Det ska bli jättekul att vara med och se när de upptäcker sina figurer, de växer ofta i att de får vara med och sätta så tydliga avtryck i stadsbilden, säger Anna Klara Åhrén.