Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

Det är medlemmarna i den nybildade föreningen för gemensamhetsodling som träffas för att ta hand om säsongens sista skördar och förbereda inför våren.

Annelie Leijon lyfter försiktigt på fiberduken som täcker en av odlingslådorna. Det är något högt som trycker på där under och det visar sig snart vara broccoli som föreningen odlar tillsammans. De största toppskotten har någon objuden gäst tyvärr redan plockat, men mer är på gång.

- Jag hann smaka en knopp i alla fall, den var fantastisk, säger Annelie Leijon som bott i Hyllie tillsammans med sin man Jesper Ramberg sedan i våras.

- Vi har redan skördat klart för i år men vi ska sätta vitlök snart.

För Annelie Leijon är och de andra medlemmarna är mötena med nya Hylliebor från hela världen minst lika viktiga som jordiga fingrar och rika skördar. Tillsammans lär man sig mer om odling och upptäcker nya örter och grönsaker på kuppen.

- Sirisha är från Indien och har visat mig bockhornsklöver som jag aldrig smakat förut. En fantastisk ört!

Grönt vardagsrum
På knä vid sina odlingslådor står Pär Lund och tioåriga dottern Rebecka, redo med en liten grävspade.

- Det är som att gå på skattjakt, säger Rebecka och menar då jakten på knölarna som gömmer sig under jorden: Potatisen.

- Jag fick några sättpotatisar och chansade på att slänga ner dem, fast det var lite sent på säsongen när vi kom igång med föreningen, säger Pär. Och det blev ju bra.

26 potatisar av olika storlek räknar Rebecka till och fortsätter sitt letande. Så var basen till kvällens middag klar. Och så färsk som den kan bli.

Roxana Limachi ler med hela kroppen när hon pratar odling och om parken i stort. Som ett stort, grönt vardagsrum, alldeles utanför fönstret beskriver hon det.

- Jag flyttade från radhus i Oxie till lägenhet i Hyllie och saknade min trädgård, berättar hon.

- Så när jag hörde att det skulle finnas möjligheter att odla här i parken blev jag så glad. Jag har blommor i den ena lådan och grönsaker och kryddor i den andra, fortsätter Roxana Limachi och visar bilder på hibiskusen som blommat i överflöd hela sommaren.

- Här slappnar jag verkligen av och njuter av både grönska och nya vänner från olika delar av världen.

Planerar för nästa säsong
Efter en timme bland föreningens odlingslådor är det full aktivitet i de flesta: Roxana Limachi har ett knippe koriander i handen och rosenskära i den andra. Simone Schopper inspekterar de sista frilandstomaterna och Sirisha Kakollu gräver och gödslar inför nästa år. Molly Yong är nöjd med årets skörd av bönor och tomater och ser fram emot att testa nya saker nästa år.  

Den nybildade föreningen har i dagsläget 15 medlemmar som odlar i två höga odlingslådor var. Men man hoppas att fler snart ska få chansen att odla i parken, för intresset är stort och fler och fler nyfikna passar på att titta in när odlingsgänget är på plats.

- Att odla tillsammans är ett fantastiskt sätt att lära känna folk, att inspireras och lära av varandra. Vi planerar redan för nästa år och kommer bland annat att odla potatis tillsammans, umgås kring mat från olika kulturer och göra studiebesök hos andra stadsodlare, berättar odlarföreningens ordförande Jesper Ramberg.

Intresserad av att odla med grannarna i Hyllie?
Skicka ett mail till: hyllieodling@malmo.se