Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

- Eden ska vara en plats att längta tillbaka till, en plats där hela du mår bra och inte bara har en ergonomisk stol, säger Betina Damkjer Ellerbaek på Business Center Eden AB, som nu arbetar för fullt med att få hållbarhet, hälsa och välmående att genomsyra hela huset.

När du stiger in i Eden är det som att stiga ut. Fast bättre. Ute är det en januarigrå färgpalett men i den välkomnande foajén i Eden är det sommar. Väggarna är av trä och hundratals gröna växter frodas utmed trapporna - ändå upp till åttonde våningen. Så långt har Eden delvis sina motsvarigheter i andra kontorshus.

Men så står det plötsligt en motionscykel bredvid receptionsdisken. Och den är minst sagt annorlunda utrustad: Det står en mixer kopplad till cykeln. Här kan man börja dagen med att köpa frukt i restaurangen intill, hälla ner den i mixern och sedan cykla sig till en energikick som start på dagen.

- Och sedan tar man trapporna till kontoret, säger Betina Damkjer Ellerbaek och berättar att huset medvetet försetts med enbart två hissar för att inspirera fler att ta de mer hälsosamma trapporna. 

Med James Dean i huset
Hela huset är byggt enligt fastighetsägaren Kungsledens koncept "Symbiotic building", där människans välmående och behov - både på jobbet och fritiden - står i fokus.

Begreppet syns tydligt i stort som smått: Från en hållbar byggprocess och återbrukad inredning, till samtalsrum med vardagsrumskänsla och cykelgarage med verkstad och omklädningsrum. Kaffekopparna är gjorda av skal från kaffebönan och stolarna i den stora konferenssalen kommer från Göteborgs konserthus.

Längs med kontorsutrymmena finns stora, ljusa utrymmen som är så mycket mer än en korridor. Ett litet bibliotek med sköna fåtöljer inbjuder till att läsa en bok om yoga. Intill står en roddmaskin för den som vill röra på sig mellan mötena.

Och självklart återfinns James Dean lite överallt i inredningen, med sin anknytning till huset genom filmklassikern "Öster om Eden", på mattor och i textilier av återvunna PET-flaskor.

Möten med utsikt på taket
- Och här har vi en rolig detalj, säger Betina och visar ett armbrytningsbord, signerat av Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten.

- Här finns alla möjligheter till återhämtning och möten mellan människor. 

Takterrassen med sin makalösa utsikt i väster och söder lär bli en samlingspunkt till våren. Redan nu är mötesrummen på taket uppskattade.

- Visst är det en fantastisk plats! Här ska du inte bara kunna äta din lunch utan också bjuda in familjen, kanske hämta mat från restaurangen och grilla i uteköket efter jobbet - allt för att underlätta vardagen, säger Betina.

Föreläsningar för allmänheten
Förutom de företag som har flyttat in på ett eller flera plan i Eden, finns möjlighet att bli "Friends of Eden" och vid behov ha framtidens kontor som sitt. Betina Damkjer Ellerbaek förklarar:

- Som medlem får du tillgång till allt vi har att erbjuda i huset, utan att hyra en fast kontorsplats. Samtidigt kan du skaffa ett klippkort som ger tillgång till ett enskilt rum om du har behov av det ibland. Vi har också mindre företag som hyr ett eller flera rum i olika storlek på ett av planen.

Men det är inte bara företag som kommer att kunna ta del av konceptet i Eden. Huset med sin snart klara restaurang ska bli en mötesplats för Malmöborna också.

- Vi erbjuder föreläsningar som knyter an till hälsa och hållbarhet i stort och smått, och tanken är att vi ska bjuda in allmänheten till dem också. Det kan handla om allt från hållbarhet i ett samhällsperspektiv till hälsa i vardagen, berättar Betina Damkjer Ellerbaek.

Läs mer om Eden här