Text Camilla Westemar, foto Urszula Striner & Plot Studio

- En linbana måste vi ha! Och den kan se ut som en sån där lina man torkar kläder på, så när vi åker på den ser det ut som att tvätten kommer åkande!

Den spontana önskningen kommer från Ebbe Nygren som går i förskoleklass på Hyllievångsskolan. Tillsammans har han och flera elever från skolans elevråd i årskurs F-4 fått vara med och ge sin bild av drömlekplatsen i parken, alldeles intill skolan.

Bygga drömlekplatsen
Med lera, kikärtor, tandpetare och färgpennor har lekplatsen tagit form.

- Det var lite svårt att bygga med ärtorna men kul, säger fjärdeklassaren Molly Nygren som håller med Ebbe om att en linbana vore toppen.

- Och ett torn att klättra i måste det finnas. Och toaletter, fyller Iqra Nusratullah i årskurs 4 i.

Skolbarnen ändrade planerna
Men nu i mitten av februari finns lekplatsen än så länge bara i barnens fantasi. Deras idéer blir nu sakta verklighet på ritbordet hos Karin Larsson, landskapsarkitekt på Plot Studio. Och det var viktigt att få de framtida besökarnas åsikter och tankar.

- Tanken från början var att det skulle bli en bygglekplats med temat "Lilla Hyllie", en stad i staden. Men när vi lät barnen vara delaktiga fick vi nya idéer, berättar Eva Delshammar, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret.

Stad med överraskningar
Hemligt och lite oväntat. Överraskande. Det var några av tankarna som fick arkitekterna att börja vrida och vända på ursprungsförslaget. Det blir fortfarande en stad, men med just överraskningar.

- Barnen vill kunna krypa in i ett hus från ena hållet och krypa ut åt ett annat och komma till en ny plats, säger Karin Larsson.

I parkens andra etapp
Hon har nu fullt upp med att omvandla idéerna från workshopen till en färdig modell av "Den hemliga staden". Anläggningsarbetet börjar till sommaren och inför nästa sommar ska temalekplatsen stå klar i parkens andra etapp söderut.

- Då är min lillebror två år, då ska jag ta med honom hit och leka, utbrister Iqra.

Redan nu kan vi avslöja - det blir en linbana också, precis som Ebbe, Iqra och Molly har önskat.