Text Camilla Westemar
Foto Urszula Striner

- Vi har ett stort hål här alldeles bredvid oss och det vill vi fira med er i dag.

Tina Lindh, projektledare för Castellums nya kontorshus Eminent, välkomnar entreprenörer, kunder och medarbetare till detta bildliga spadtag. Redan syns konturerna av den gjutna grunden och snart reser sig Nordens första Well-certifierade kontorsbyggnad över marken i södra delen av Hyllie.  

- Innehållet och konceptet att sätta människan i fokus ligger i tiden, och vi är alltid beredda att testa nya idéer. Nu har vi verkligen fått blodad tand, säger Tina Lindh.

 

Individen och hälsan i fokus
Kontorshuset Eminent blir något av en profilbyggnad för Castellum, som med sina cirka 9 700 kvadratmeter ska sätta människan i centrum på olika sätt.

En Well-certifierad byggnad utgår från sju koncept som påverkar vår hälsa; luft, vatten, ljud, ljus, kost, motion och välbefinnande. Hur det tar sig uttryck i en kontorsbyggnad berättar Karsten Deppert från Mindpark, som ska fylla entréplanet och den översta våningen:

- Vi är i huset för att skapa kreativa miljöer, med individen och hälsan i fokus. Det är här de riktiga värdena finns. Det kommer vi att göra genom att bland annat erbjuda hälsosam mat i bistron, samtidigt som vi ska skapa en plats för möten och kreativitet och erbjuda seminarier. Det här är framtiden kontor, det är jag övertygad om, säger Karsten Deppert.

I fastigheten kommer det även att finnas gym, ett fullutrustat cykelgarage med verkstad och möjligheter till dusch och ombyte samt egna laddningsplatser för elbilar i garaget.

 

Inflyttning med högsta miljöklass 2019
Tre hyresgäster är redan klara. En av dem är golvtillverkaren Pergo som flyttar delar av sitt säljkontor från Trelleborg till Eminent i Hyllie.

- Hyllie är en spännande plats där vi vill vara. Det är enkelt att ta sig hit, både för vår egen personal och för våra utländska besökare. Dessutom får Eminent en intressant inriktning på individ och företag i samverkan, säger Mattias Thedius, operational manager för Pergo Norden.

Innan representanter från Castellum, byggentreprenören Skanska, Malmö stad och blivande hyresgäster sätter spadarna i jorden, konstaterar Ola Orsmark, vd för Castellum Region Öresund, att företagets andra fastighet i Hyllie ingalunda är den sista.

- Här i Hyllie vill vi fortsätta att växa, i en stadsdel som är viktig för oss och för hela Malmös utveckling. Eminent blir ett hus vi hoppas ska byggas av våra viktigaste byggstenar, ett hus där vi ser till människan och inte enbart till funktionen, säger Ola Orsmark.

Eminent beräknas stå klart för inflyttning under första kvartalet 2019. Förutom Well-konceptet kommer Eminent också ha Sveriges högsta miljöklass för byggnader. Byggentreprenör är Skanska, som också blir närmaste granne med Eminent.

LÄS MER:

Eminent kontor för välmående medarbetare