Text Lisa Appelqvist & foto Urszula Striner

Äntligen spadtag - beskriv känslan?
- Det var lite häftigt att vi fick till spadtaget, och ansökan till bygglov och investeringsstöd, en dag före lillejul. På så vis kommer vi förhoppningsvis att kunna erbjuda nya lägenheter som fler har råd med, berättar Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon.

Att det plötsligt blev brådska beror på att regeringens nyss klubbade budget inte längre innefattar investeringsstödet efter årsskiftet, något som hittills har gjort det möjligt att bygga boenden med lägre hyra.

- Hyran för en nybyggd trea skiljer sig med nästan 3000 kronor med eller utan investeringsstödet. Det kan vara hela skillnaden och avgörande om man ska ha råd med ett nytt boende, konstaterar Anna Heide.

Social hållbarhet
Trianon är en av de stora hyresrättsaktörerna i Malmö. Bostadsbolaget har ett stort bestånd av fastigheter i Lindängen, Nydala och Hermodsdal. Det är ingen slump att det första spadtaget i Hyllie sker i det nya området Hyllieäng. Ett område där fokus ligger på "social hållbarhet".

- Det är viktigt att ha råd att flytta och hitta ett boende som passar efter ens behov just där och då. Unga som vill flytta hemifrån, familjer som växer - det ska finnas ett utbud som motsvarar efterfrågan. Nyproduktion är generellt sett dyrt, det kommer man inte undan, men om vi kan mildra det så att fler har råd att hitta sitt boende, så vill vi göra det, konstaterar Anna Heide.

Öppna upp Malmö
Hållbarhetstänket handlar också om att läka ihop det gamla Malmö med det nya. Det är inte länge sedan som staden slutade med en återvändsgata i Kroksbäck. Nu är vägen öppnad så att man snabbt och enkelt kan ta sig hela vägen över till Hyllie.

- Hyllieäng blir pusselbiten som läker ihop och öppnar upp för tidigare segregerade områden. Fler kör igenom, rörligheten ökar, människor korsar varandras vägar. Då blir det också naturligare att flytta över gamla gränser, dessutom till nyproducerade lägenheter. Det här är en viktig del - att bygga Malmö helt.

Växthus för gemenskap
Att bygga broar, mellan gammalt och nytt, men också mellan de boende i det nya området är också en del av den social hållbarheten. Hyllieäng blir ett relativt avgränsat område som ramas in av Hylliebadet och de stora odlingslotterna i Hyllierankan.

Här kommer det att byggas totalt 350 bostäder med en förskola, högre hus i skyddande ytterkant och småskalig, blandad bebyggelse innanför kring en gemensam luftig yta.

-  Vi byggherrar planerar även ett gemensamt växthus som förhoppningsvis ska bli en naturlig mötesplats för invånarna i Hyllieäng, berättar Anna Heide.

Närhet till det allra bästa
Faktum är att Hyllieäng hamnar precis i mitten till allt det bästa med den här delen av Malmö. Bakom Hylliebadet planeras ett större aktivitetsområde för flera generationer, med picknickplatser, en rosenträdgård och en parkourbana.

Här finns redan den stora skateparken och de pulkavänliga kullarna vid Holma. Malmömässan och köpcentret Emporia kommer att bli grannar med ett stort padelcenter med en vindtunnel för den som vågar var högtflygande. Malmö arenas evenemang och Emporias utbud väntar en kort promenad därifrån.

Vad har den som flyttar till Hyllieäng att se fram emot?
- Det är ett fantastiskt läge. Otroligt bra med det kommunikativa värdet, tåg till Kastrup och hela världen, cykelavstånd till Malmö centrum, de fina grönområdena, servicen som finns på Emporia.

- Nu gör vi det möjligt för en väldigt mycket större grupp att ta del av allt det här. Det är stort, konstaterar Anna Heide.

Och nu är det första spadtaget avklarat, tillsammans med byggbolaget Peab som ska uppföra Trianons kv Badmössan, med en skyddad innergård och solceller på taken. Inflyttning är planerad till slutet av 2023.

Läs mer om Trianons kv Badmössan i Hyllieäng här