I slutet av mars ska dronning Margrethe närvara vid invigningen av Den blå planet i Kastrups hamn. En förmodad publikmagnet med norra Europas största hajakvarium bland attraktionerna.
- Jag ville ju ha det till Emporia också men jag fick inte ihopa det riktigt, säger Percy Nilsson.

Alpresor med stopp i Cassel
Tanken på ett hajakvarium som dragplåster på Hyllie har levt med byggmästaren länge. En vision som fick liv under en resa till alperna när barnen var små. Percy ville stå på för att komma ner till backarna men när barnen fick nys om hajakvariet i Cassel blev det oundvikligt med depåstopp. Och det är den effekten som Percy Nilsson varit ute efter med Hyllie. En attraktion som kräver en avstickare.
- Då när vi döpte projektet 1995 så kallade vi det för Tvärnit Malmö.
Idén om ett hajakvarium eller en regnskog med djur och växter i anslutning till köpcentret har han burit med sig sedan dess.

Favoriter i Dubai och Boston
Under årens lopp har Percy Nilsson hunnit studera andra exempel än Cassel. Hajakvarierna i Dubai får högsta betyg.
- Och i Boston har de också ett som är fantastiskt.
På Den blå planet i Kastrups hamn är hajbassängen 8 meter hög och 16 meter bred. Genom bassängen går en glastunnel så att besökarna kan uppleva hur det är att vara mitt bland hajarna.
Percy Nilsson fick inget hajakvarium på Emporia men ganska nära i alla fall. Och byggmästaren räknar med att den magneten kommer att spilla över på Hyllie också i form av besökare.
- Jag tycket att det verkar väldigt intressant.
Danmarks akvarium låg tidigare i Charlottenlund men nu har alla djuren flyttats till de nybyggda lokalerna i Kastrups hamn. Den blå planet invigs 21 mars och öppnar för allmänheten dagen därpå. Med 20 000 djur från 450 olika arter, regnskog och korallrev bland annat.

Läs mer på www.denblaaplanet.dk