Det är Roth Fastigheter som är först ut och nu färdigställt tre hus med sammanlagt 53 hyreslägenheter. Samtidigt som de sista arbetena görs klara på Hyllies nya huvudgata, Hyllie allé, kånkas det på flyttkartonger och soffor till hissarna i de tre energismarta husen.

Erik Borgenviks flyttlass kommer från Linköping.

- Min sambo kommer ursprungligen från Malmö och nu har vi tagit steget att flytta hit ner, säger han.

roth12_432.jpg

Erik Borgenvik är trött efter flytten från Linköping men nu börjar sakerna komma på plats.

- Nu har vi lägenhet, säger han och ser sig omkring i den fräscha tvåan, min sambo har jobb och jag söker jobb inom spelindustrin.

 Stadsdelen Hyllie vet han ännu inte så mycket om.

- Men det blir nog bra, säger han och blickar ut över åkrar och pilealléer.  

roth10_432.jpg

Flyttbilarna avlöste varandra utanför de nybyggda fastigheterna vid Hyllie allé. Dainias Freimanis hjälper Erica Jeca med tunga kartonger.

 

roth11_432.jpg

Saeid Mirhashemi och Hamidreza Esfandjari, flyttgubbar med händerna fulla.

 

"Bra när det gäller kommunikationer"

Fabio Östlind och Deqa Hassan väntar sitt andra barn om några veckor och har valt att flytta från Kristianstad till Hyllie.

- Jag jobbar i Malmö och Hyllie är riktigt bra när det gäller kommunikationer, säger Fabio Östlind som tidigare har bott i Rosengård.

- Jag älskar Malmö. Det blir spännande att se en helt ny stadsdel växa fram runt omkring här. Vi är verkligen glada att det bara tog oss en månad att hitta denna lägenhet och det är skönt att flytta in något som är nytt och fräscht.  

roth8_470.jpg

Katter tycker inte om att flytta men Erica och mamma Sarma Jeca hoppas att de alla ska trivas i Hyllie.

De tre fastigheterna, som alla har olika fasader, har en gemensam gård. Här planeras en damm, gräsmattor och planteringar och loftsgångarna ska kläs in i blåeld. Taken är gröna sedumtak och fria från ventilationstrummor och andra skrymmande installationer som ofta skämmer moderna byggnader. Däremot finns solfångare och fastigheterna är byggda med den senaste miljötekniken med energismarta lösningar inom projektet Buildsmart.  I varje lägenhet kan de boende till exempel hela tiden följa hur mycket energi de använder och vad det kostar.  

roth6_432.jpg

På gårdssidan hänger fastigheterna samman. Mycket grönska planeras inför sommaren.

52 av de 53 hyreslägenheterna är uthyrda och hyresgästerna representerar i hög grad det nya Malmö. Här finns människor i alla åldrar, inkomstlägen och nationaliteter. Många har fallit för läget och de goda kommunikationerna och närheten till i stort sett all slags shopping.

Men Jessica Nilsson som flyttar in med lille sonen Neo gläder sig speciellt till att bo i ett miljövänligt hus. 

- Jag arbetar själv på Eon och det ska bli roligt att se hur alla smarta energilösningar fungerar i praktiken, säger hon.

roth2_470.jpg

Jessica Nilsson med sonen Neo ser fram emot att bo i en miljösmart lägenhet.


Hyllie allé kommer att bli en lummig och grönskande trädkantad gata. Här kan du läsa mer om hur den kommer att utvecklas den närmaste framtiden.