Äventyrlekplatsen är det senaste tillskottet av Malmös tjugotal temalekplatser. Och temat äventyr är det första som slår en som besökare.

På andra sidan Annetorpsleden från det nya Hyllie sett, strax bakom Holmaskolan, mitt i Kroksbäcksparken och med områdets gröna böljande kullar och tefatsliknande vattentorn som bakgrund, har ett helt nytt landskap i grus, betong och konstgräs växt upp.

Förutom spektakulära hopp- och klätterinstallationer finns här också lite vanligare lekplatsattraktioner som gungor, sandlåda och en större version av en rutschkana.
- Äntligen har Malmö en lekplats som inte ser ut som alla andra, säger Sofia Magnusson som besöker Äventyrslekplatsen tillsammans med sina tre barn och en av deras kompisar.

Familjen Magnusson bor i Klagshamn, men åker ofta till stans olika temalekplatser.

- Som förälder uppskattar jag att den här lekplatsen är så öppen och så att jag enkelt kan se vad barnen är. Barnen själva verkar tycka bästa om att de springa, klättra och hoppa mycket.

 

Barnen har fått bestämma

Många av idéerna till äventyrslekplatsen är framtagna av elever på Holmaskolan och Kroksbäcksskolan i samarbete med Malmö stad.

Barnens influenser märks, tycker flera föräldrar som är på plats.

- Det är kul att man får komma in i de "gamla" delarna av Hyllie också, det är sällan man gör det annars, säger Alexandra och Patric Engvall som tagit sig hit från hemmet i Bunkeflostrand med sina två döttrar Elin och Vilma.

Familjen Clazzer bor på Södervärn och är i Hyllie för att besöka den nya äventyrslekplatsen.
- Jag läste om den i tidningen, blev nyfiken och ville se den med egna ögon, säger Marie Clazzer, mamma i familjen.

De fem barnen i åldrarna 1 till 11 år testar lekplatsens attraktioner genom hopp och lek.

Någon gillar klätterställningen bäst, en annan att man kan gömma sig i buskarna.
- Det verkar finnas saker att göra här för barn i alla åldrar, konstaterar Marie Clazzer.

Äventyrslekplatsen i Hyllie invigdes den 5 maj med ballongfest, clownmingel, musikunderhållning och rundvandring på lekplatsens äventyrstig.

 

Ta dig hit

Äventyrslekplatsen ligger i Kroksbäcksparken i närheten av Holmaskolan. Du tar dig enklast hit med cykel eller buss. Åker du bil parkerar du lättast vid den stora parkeringsplatsen vid kiosken vid Ärtholmsvägen.