Text Camilla Westemar & foto Urszula Striner

I ett tält på Hyllie torg visar fyra fastighetsaktörer vad som komma skall. Ikano Bostad, JM, Trianon och MKB bygger alla nytt med olika inflyttningsdatum.

Störst är området Hyllieäng, söder om Hylliebadet, där de tre första aktörerna börjar forma nya kvarter som på allvar binder samman Hyllie med resten av Malmö.

Närmast badhuset bygger Ikano Bostad både hyres- och bostadsrätter, som än så länge bara är på planeringsstadiet.

- Vi har fastigheter i Hyllie sedan tidigare men nu är vi tillbaka med ny produktion igen och det är riktigt kul, säger Maria Hillbertz Persson, säljansvarig för de 74 bostadsrätter som ska byggas närmast badhuset.

- Här bygger vi också 75 hyresrätter i olika storlekar på ett perfekt läge: I en lugn, grön miljö, bara fem minuters promenad till puls och kommunikationer.

Råd att bo i nyproduktion
Trianons projekt "Badmössan" blir granne med Ikano Bostad. Tack vare investeringsstöd kan hyrorna hållas nere i huset, där flera klimatsmarta lösningar även byggs in.

- Vi vill bygga så att fler har råd att bo i nyproduktion, säger Linus Svensson som just har presenterat hyresrätterna för ett ungt par på språng.

- Vi planerar för att sätta spaden i marken före årsskiftet, för att vara i full produktion i februari. Med det schemat blir det inflyttning i slutet av 2023, berättar Linus Svensson som också kan berätta att fastigheten också kommer att ha två restauranglokaler ut mot ett mindre torg.

Smarta kvadrat hos JM
Visningsvärden Mimmi Sandström från JM kan visa nyfikna till en visningslägenhet, trots att inte några delar av det framtida Hyllie Bro syns till än. Närmast viadukten över ringvägen ska det bli smarta kvadrat i 56 bostadsrätter, den första etappen av området Hyllieäng som blir klart för inflyttning.

Men visningslägenheten finns redan, i en av JM:s fastigheter på Hyllie Boulevard. Där går det att titta närmare på materialval och få en uppfattning om de kommande lägenheternas flexibla möjligheter, där en tvåa enkelt kan omvandlas till en trea, helt enligt konceptet "Smart kvadrat".

Nyfikna på Hyllie
En regnbågsfärgad MKB-flagga visar vägen till MKB:s visningslägenhet i Smygmaskan. På ett grönt läge nära den framväxande stadsdelsparken står 73 hyresrätter snart klara för inflyttning. Lägenheter på 1-3 rum och kök lockar intresserade som både vill ha nära till kommunikationer och till gröna lungor.

En av besökarna som har lockats till bomässan är Eva Persson från Åkarp. Där bor hon i radhus men nyfikenheten på vad Malmö och Hyllie har att erbjuda fick henne att besöka mässan.

- Jag kom hit med tåget. Jag har en liten tanke på Hyllie och vill se vad som finns, säger hon och samlar på sig information från de fyra aktörerna på plats.

Något kortare resväg till minibomässan har Ingela och Sonny Fridlund haft.

- Vi bor i Västra hamnen och har börjat fundera på att flytta från vår trea till en tvåa, säger Ingela Fridlund som uppmärksammade mässan i sociala medier.

- Här i Hyllie finns ju allt man behöver på nära håll, fyller Sonny Fridlund i.