text Ewa Astly
foto Ewa Levau

Gråväder och julstress förhindrade inte de många intresserade att komma till infocentret för att höra mer om Malmös nya stadsdel. Alla var välkomna men inbjudningar hade gått ut speciellt till cirka 20 000 boende i närområdet.

Malmö stad fanns på plats och berättade i sju miniföredrag om många av de nya planerna för Hyllie. Badhuset, Badhusparken, Vattenparken Hyllie centrum med Allétorget och Stationstorget fick särskild uppmärksamhet. Ett annat ämne som säkerligen intresserar många var planeringen för förskolor och skolor. 

Mikael Wallberg, projektledare för Hyllie från stadskontoret tog det stora greppet och berättade under en timme om den övergripande planeringen för området och fick många nyfikna frågor från besökarna.

Miniföredragen finns som filmade avsnitt på:
www.youtube.com/hylliecentrum

Förutom representanter från Malmö stad fanns flera av bostadsaktörerna på plats, bland annat HSB och dess dotterbolag Sundsfastigheter som precis beslutat att bygga hyresrätter i området, granne till badhuset. 

Den stora modellen av det framtida Hyllie var den naturliga samlingspunkten under dagen. Vi pratade med några besökare och bostadsaktörer som du möter nedan:

 

oppethus_0199.jpg

Anita Grundström och Tage Mattsson

"Vi funderar på att flytta från vårt hus till en hyresrätt här. I den här åldern vill man bara kunna lyfta på luren om något krånglar. Skönt att slippa snöskottning på vintern."

"Här är nära till allt: stationen, Kastrup, in till stan och så finns det mycket service här. Det är smart att bygga servicen först, det brukar vara tvärtom."

"Det är bra att man bygger blandat. Vi ska titta på en av MKB:s visningslägenheter i dag."

 

oppethus_0217.jpg

Zahir Ismail och Niklas Andersen

"Vi går på en utbildning till energiingenjör för förnyelsebar energi i Halmstad. Vi funderar på att skriva vårt examensarbete om Hyllie. Här bygger man verkligen en hållbar stad och det ska bli jättespännande att följa."

 

oppethus_0223.jpg

Eva-Lena Silverfeldt

"Jag bor i Djupadal och är i Hyllie varje dag för jag pendlar till Helsingborg. Jag trivs där jag bor men det ska bli intressant att se hur Hyllie utvecklas. Jag är speciellt intresserad av skolor i området."

 

oppethus_0251.jpg

Agneta Ivarsson och Mikael Nathorst

"Vi bor i Vintrie men är nyfikna med vad som händer i framtiden här i Hyllie. Vi har bott som på landet men nu kryper staden allt närmare. Men det ser ut som om grönomådena ska bevaras i stor utsträckning och det är vi glada för."

 

 

oppethus_0253.jpg

Lena Bengtsson och Kajsa Magnusson

"Om några år ska Kajsa flyttar hemifrån så vi är nyfikna på hur det blir i Hyllie. Kommer det att finnas handikappanpassade lägenheter?  Hur blir det med det nya badhuset? I dag har Malmö inget handikappanpassat bad. Det skulle verkligen finnas möjligheter, för vatten är viktigt för många funktionshindrade."

oppethus_0267.jpg 

Martin och Berit Ledenstedt

"Vi bor i villa i Bunkeflostrand men är intresserade av att flytta in i en hyresrätt vid Hyllie boulevard, granne med badhuset."

"Här finns all service, Emporia, Arenan men också grönområden. En stad i staden. Skönt att bo lite utanför centrum men ändå med all bekvämlighet."

 

oppethus_0238.jpg

Frida Lundgren, MKB

"Vi har två visningslägenheter som vi visar idag. Det är en trea och en etta. En inredningsarkitekt och en av våra snickare har inrett dem. Våra kunder tycker om läget på vår fastighet, så nära Emporia. Då kan man gå dit i tofflor, var det någon som sa. Att tågstationen är så nära är också ett stort plus."

 

oppethus_0242.jpg

Anna Wallengren, Peab

"Vi bygger både hyresrätter, genom Tornet, och bostadsrätter i egen regi. Såväl uthyrning som bostadsrätter går bra. Det är Hyllie som lockar och att vi har tvåor och treor som är eftersökta."