text: Nina Eggerth
foto: Peter Kroon

Elva personer har kommit till infoträffen för hobbyodlare en tidig aprilkväll. I bakgrunden syns stora byggkranar och blivande bostäder åt ena hållet. Vrider man på huvudet ser man ett stort hotell som invigdes i fjol och en kontorsbyggnad.
Deltagarna har samlats utanför en polytunnel, en enkel form av växthus, och dricker kaffe i väntan på att alla ska komma. Ett par som lärde sig en del om odling i fjol är Eszter Kopcsik och Laszlo Balogh. Det var så pass roligt att de vill vara med i år igen.
- Vi odlade till exempel jättemycket persilja förra året, som vi frös in. I år satsar vi bland annat på morötter och purjo förutom persilja, säger Eszter Kopcsik.
Runt hela odlingsområdet löper ett staket i hönsnät, för att stänga kaniner och harar ute. I fjol var det nämligen mycket täta besök av de skuttande små djuren som ville smaka på grönsakerna.
- Det kom harar från fälten och kaniner från andra hållet, fortsätter Eszter Kopcsik och pekar.

Ska bli Malmös största stadsdelspark
Resten av odlingsentusiasterna har anlänt och Matilda Eidelöf, som arbetar med odlingsprojektet Stadsbruk genom företaget Xenofilia, och landskapsarkitekten Eva Delshammar från Malmö stad hälsar dem välkomna.
- Att vi är just på denna platsen hänger ihop med att det här området i framtiden kommer att bli den största stadsdelsparken i Hyllie. Det kommer ju att dröja lite och då är det väldigt kul att man kan använda ytan till odling så länge, säger Eva Delshammar, som också var med och höll i trådarna i fjol.
Matilda Eidelöf delar ut påsar med olika sorters frön till deltagarna. Tommy Bejerås, som har med sig dottern Isa, väljer brytbönor.
- Jag är helt ny när det gäller odling. Jag tänkte prova och se hur det går. Min mamma odlade när jag var liten och nu har jag Isa och vill gärna låta henne vara med och odla, berättar Tommy Bejerås.

Sallad och brytbönor
Nästa steg är vem som ska ha vilken pallkrage. Deltagarna får välja och Samira Mohseni tar den som är märkt med nummer 1. Här tänker hon prova med bland annat sallad.
- Jag valde salladsfrön bland fröpåsarna. Det är första gången jag provar att odla grönsaker själv.
I låda nummer 3 kommer Tommy Bejerås och Isa snabbt gång. Dottern har med sig en liten spade och en kratta i plast som hon sätter i jorden. Pappa läser på fröpåsen om sådjup och avstånd mellan fröna.
- Om det går som det ska har vi brytbönor till sommaren, säger han och skapar en lång fåra i jorden med handen.
På området finns el och vatten samt redskap som krattor och spadar. Den som har frågor om själva odlandet kan vända sig till Matilda Eidelöf. För att deltagarna ska få möjlighet att göra platsen till sin också genom att fika, äta och umgås finns också utrustning speciellt för detta ändamål.
- Här finns en fast eldplats och ett utekök i enkel utformning samt bänkar att sitta på, berättar Matilda Eidelöf.
En kvinna med odlingsvana är Inger Kers. Liksom de andra deltagarna bor hon i lägenhet.
- Jag har viss odlingserfarenhet sen tidigare och kände att jag vill odla lite grann nu när jag har flyttat till en lägenhet här i området. Det blir bland annat squash i min pallkrage. 

 

Fakta

Stadsbruk är ett projekt som startade 2014 och pågår till och med augusti 2016 i samarbete mellan huvudparternaMalmö stad, SLU Alnarp och Xenofilia. Verksamheten finansieras av statens innovationsmyndighet Vinnova. Tanken med Stadsbruk är att privatpersoner och professionella odlare ska odla i staden och att verksamheten ska skapa fler jobb, genom de större odlingarna som för närvarande finns på tre ställen i Malmö: Västra Skrävlinge, Botildenborg och Hyllie. Flera av de kommersiella odlarna i projektet säljer sina grönsaker på lokala marknader i Malmö och till restauranger i stan.Två gånger omåret arrangerar Stadsbruk matmarknaden Stadens skafferi i Folkets park för sina odlare.

I Malmö finns runt 800 markområden som inte används. I Hyllie finns 6 000 kvadratmeter odlingsbar yta.